Budinca de Craciun este nelipsita in Marea Britanie
Lifestyle

Prajituri de Craciun – Budinca de Craciun (Christmas pudding), un desert din Marea Britanie ce se pregateste pentru seara de Craciun

Probabil cea mai indragita si populara prajitura internationala de Craciun este budinca de prune sau budinca englezeasca. Ne bucuram de gustul delicios si fructat al acestei budinci de Craciun, dar nu multi dintre noi ii cunosc originile. Renumita la nivel international, budinca de Craciun este nelipsita in Marea Britanie in perioada sarbatorilor de iarna.  

Budinca de Craciun este nelipsita in Marea Britanie in perioada sarbatorilor de iarna. Reteta traditionala seamana mult cu o prajitura cu fructe, cu deosebirea ca se fierbe, nu se coace. Are in compozitie o multime de fructe uscate, stafide, nuci, cirese, amestecate cu ou si seu.

Uneori este insiropata cu zahar, alteori cu melasa si aromata cu scortisoara, nucsoara, cuisoare, ghimbir si alte mirodenii. Traditional, budinca se prepara in duminica dinainte de Advent (cu patru saptamani inaintea Craciunului) si se lasa la maturat pana in prima zi de Craciun. In sec. XIV, Budinca de Craciun era un preparat din carne de vita sau oaie aamestecat cu fructe uscate, vin si condimente.

Isi are radacinile in bucataria de tip roman, insa pe parcurs nu s-a mai preparat din carne si a devenit un fel de mancare dulce. Initial fiarta in piele, apoi intr-o carpa si mai tarziu, cand a devenit populara, in matrite, s-a schimbat foarte putin in ultimii 300 de ani.

Recomandarea redactiei: Povestea Craciunului 

Prepararea budincii era o aventura de familie. Toata lumea se aduna pentru a amesteca compozitia de budinca, in onoarea Celor Trei Regi care veneau de la Rasarit. Uneori, erau ascunse monede in aluat, iar gasirea lor in ziua de Craciun se spune ca aduce noroc si prosperitate.

Obiceiul de a gati acest desert pentru cina de Craciun este extrem de vechi, multe familii avand retete pastrate de generatii. Budinca de Craciun poate parea un desert destul de neobisnuit. Are o culoare inchisa, de multe ori chiar neagra, care provine de la zaharul brun si melasa folosite, iar multe retete contin printre ingrediente si seu de vaca.

Deosebit este si modul de preparare, la aburi (desi exista si retete in care ingredientele se fierb), ceea ce face ca timpul in care se obtine budinca sa fie destul de lung. Dupa ce este gata se pastreaza la loc racoros iar in ziua in care se serveste se mai lasa pe aburi cateva ore. Acest desert se pastreaza si cateva luni, in trecut multi punand deoparte si pentru masa de Paste.

Circula chiar si o legenda privind originea ei. Se spune ca un rege englez, ramas in padure cu putina mancare, ar fi innoptat la cabana padurarului, care avea la randul lui destul de putina mancare, astfel ca servitorul regelui a amestecat mancarea celor doi (faina, oua, seu, mere, brandy, prune, zahar si bere) si le-a pus intr-o bucata de panza la fiert, dand nastere astfel celebrei budinci.

Asocierea acestui desert cu sarbatoarea Craciunului i se datoreaza regelui George I, care in 1714 a ordonat ca desertul sa fie inclus in cina regala de Craciun. Budinca a devenit insa foarte populara la inceputul secolului XIX, in timpul reginei Victoria, cand sotul acesteia, printul Albert, s-a indragostit de desert. In aceasta perioada, cei bogati pregateau budinca in vase speciale, in forma de castel sau turnuri, in timp ce restul populatiei continua traditia prepararii unei budinci rotunde.

Se spune ca budinca trebuie sa contina 13 ingrediente, ce ii simbolizeaza pe Isus si pe cei 12 apostoli. Deseori, in momentul servirii este insiropata cu brandy, care apoi este aprins, formand o flacara de efect, ce incanta invitatii. Mai poate fi insotita de sos de whisky sau custard, o crema englezeasca din oua, zahar si lapte.

Ingrediente:

115 gr unt + extra pentru ungerea formei
225 gr zahar brun
50 gr faina
¼ lingura nucsoara macinata
½ lingura scortisoara macinata
2 oua
50 gr prune uscate, maruntite
75 gr smochine uscate, taiate marunt
115 gr pesmet
350 gr stafide
115 gr coacaze
25 gr migdale tocate
1 mar mic, curatat de coaja si ras pe razatoarea mare
Coaja rasa de la 1 lamaie si 1 portocala
Sucul de la 1 lamaie si 1 portocala, combinand cu rom/brandy/sherry pana la 200 ml
25 gr fructe confiate

Fructele uscate se lasa cateva ore la immuiat in amestecul de suc si brandy.

Se foloseste un vas termorezistent de 1.5 l. Se pune hartie de copt pe fundul vasului, apoi se unge vasul cu unt, inclusiv partea cu hartie de copt.

Se amesteca intr-un castron untul cu zaharul pana se formeaza o crema moale. Se adauga faina, ouale si condimentele, amestecand in continuare. Se adauga apoi restul ingredientelor.

Se pune amestecul in vasul uns, se niveleaza, se acopera cu inca o hartie de copt unsa cu unt apoi cu folie de aluminiu, astfel incat sa imbrace si marginile vasului si se strange bine cu ata. Se fierbe la bain-marie aproximativ 3 ½ ore. Poate fi pastrata 1-2 luni. Inainte de servire se mai incalzeste la aburi 3 ore.

Articole asemănătoare

Rusii, furiosi la volan! VIDEO. Un pieton a ajuns intr-un canal din Sankt Petesburg dupa ce a atins masina unui afacerist

Lucy Ionesco

Profesori universitari din tara si din strainatate au initiat o petitie online pentru restabilirea accesului la baza de date Biblioteca Digitala a Bucurestilor

Ioana Badulescu

EUROVISION 2019, ARAD 10 FEBRUARIE. Concurentii calificati in finala Eurovision din 17 februarie de la Bucuresti

Lucy Ionesco