-3.4 C
România
19 ianuarie 2022
Mii de buletine, pasapoarte sau permise de conducere vor trebui schimbate, dupa ultimele modificari legislative facute de senatori
Social

Precizari privind noua carte electronica de identitate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) aduce o serie de precizari privind noua carte electronica de identitate. Amintim ca MAI a pus in dezbatere publica un proiect de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii privind evidenta persoanelor si actele de identitate ale cetatenilor romani. Actul legislativ prevede inlocuirea cartilor de identitate cu carduri electronice, care vor putea fi eliberate chiar de la nastere si vor avea valabilitatea de 2, 4 sau 10 ani. De asemenea, este prevazuta eliminarea cardurilor de sanatate.

Noua carte de identitate va fi mai mica decat cea actuala si va avea inserat un cip, care va fi activat la fel ca un card bancar. Cei care aleg sa aiba o noua carte de identitate nu vor mai avea nevoie de cardul de sanatate.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat ca noile carti electronice de identitate vor fi documente imposibil de falsificat, deoarece ofera farantii suplimentare de securitate. Introducerea cardurilor electronice are ca scop si facilitarea interactiunii dintre titulari si autoritati.

„Scopul este ca acest nou document de identificare sa ofere garantii suplimentare de securitate, urmand sa fie un document imposibil de falsificat. (…) Din punctul nostru de vedere, este un proiect extrem de important si dorim ca prin aceasta abordare sa usuram mult interactiunea cu autoritatile”, a spus Carmen Dan.

Citeste si: CARTILE DE IDENTITATE VOR FI INLOCUITE! Romanii vor avea carduri electronice, care vor putea fi eliberate la nastere. Dispar cardurile de sanatate

Potrivit MAI, persoanele care, din diferite motive, nu vor dori eliberarea unei carti electronice de identitate nu vor fi obligate sa o detina, ele putand opta pentru un document clasic.

„Dorim ca, in continuare, cele doua tipuri de documente sa poata fi eliberate si pentru copiii sub 14 ani, la cererea parintilor”, a spus Carmen Dan, care a precizat ca pentru copiii sub 12 ani nu se va solicita amprentarea.

Primele carti electronice de identitate vor fi eliberate, la cerere, cetatenilor care vor dori acest lucru, pe masura ce vor expira cele vechi.

Stiri pe aceeasi tema

Florin Mitu, fost crainic la Televiziunea Romana, a murit la varsta de 78 de ani

Cristiana Petrariu Bota

A murit Mario Sorin Vasilescu, unul dintre cei mai importanti profesori de yoga

Cristiana Petrariu Bota

Roxana Cogianu, pe lista sportivilor dopati data publicitatii de hackerii rusi

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult