O parte dintre prefecti vor fi demisi de Guvernul condus de Dacian Ciolos, urmand ca noii prefecti sa fie numiti in functie in perioada urmatoare. Vor fi demisi prefectii neperformanti, potrivit puterea.ro, care mentioneaza ca initial s-a luat in calcul inlocuirea tuturor prefectilor.
Premierul Dacian Ciolos a luat, astfel, in calcul demiterea tuturor prefectilor, insa ulterior s-a decis ca doar o parte dintre acestia sa fie inlocuiti, mai exact cei neperformanti. Ciolos a decis ca activitatea prefectilor sa fie evaluata, iar deciziile de destituire sau mentinere in post sa se ia in functie de respectarea atributiilor si criteriilor de performanta.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a explicat, potrivit puterea.ro, ca evaluarea prefectilor se va incheia „probabil in urmatoarea luna”.
Întrebat dacă legislația va fi modificată, pentru ca noii prefecți să fie angajați prin concurs, în conformitate cu normele europene, Suciu a opinat că nu există timpul necesar modificării legislației, astfel că prefecții vor fi numiți de Guvern, în baza legislației actuale.
Dacă principalul criteriu de evaluare a prefecților ar fi transparența decizională, aproape toți ar trebui concediați, în baza evaluării realizate de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) și dată publicității săptămâna trecută. Doar că, același minister a realizat o evaluare și în cazul ministerelor, dată publicității luni, iar conform acesteia nici membri cabinetului Cioloș nu au reușit să performeze la capitolul transparență.
Numirea prefecților
Conform Legii 340 din 2004 (republicată) privind prefectul și instituția prefectului, Guvernul (adică Cioloș) numește câte un prefect în fiecare județ și în municipiul București, la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Așadar, prefecții sunt în prezent evaluați de reprezentanții ministerului condus de Petre Tobă. În legislația inițială, cei interesați de funcția de prefect ori subprefect susțineau examene pentru admiterea în Corpul prefecților, respectiv Corpul subprefecților. Ulterior (în 2008), aceste organisme de înalți funcționari publici au fost desființate, numirea prefecților rămânând strict la bunul plac al Guvernului.