6.2 C
România
17 octombrie 2021
Mai multi prefecti si subprefecti au fost demisi sau numiti cu caracter temporar in sedinta de Guvern de miercuri, 18 decembrie 2019
Politica

Prefectii, demisi de Guvernul Ciolos. Noii prefecti vor fi numiti in perioada urmatoare

O parte dintre prefecti vor fi demisi de Guvernul condus de Dacian Ciolos, urmand ca noii prefecti sa fie numiti in functie in perioada urmatoare. Vor fi demisi prefectii neperformanti, potrivit puterea.ro, care mentioneaza ca initial s-a luat in calcul inlocuirea tuturor prefectilor.

Premierul Dacian Ciolos a luat, astfel, in calcul demiterea tuturor prefectilor, insa ulterior s-a decis ca doar o parte dintre acestia sa fie inlocuiti, mai exact cei neperformanti. Ciolos a decis ca activitatea prefectilor sa fie evaluata, iar deciziile de destituire sau mentinere in post sa se ia in functie de respectarea atributiilor si criteriilor de performanta.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a explicat, potrivit puterea.ro, ca evaluarea prefectilor se va incheia „probabil in urmatoarea luna”.

Întrebat dacă legislația va fi modificată, pentru ca noii prefecți să fie angajați prin concurs, în conformitate cu normele europene, Suciu a opinat că nu există timpul necesar modificării legislației, astfel că prefecții vor fi numiți de Guvern, în baza legislației actuale.

Dacă principalul criteriu de evaluare a prefecților ar fi transparența decizională, aproape toți ar trebui concediați, în baza evaluării realizate de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) și dată publicității săptămâna trecută. Doar că, același minister a realizat o evaluare și în cazul ministerelor, dată publicității luni, iar conform acesteia nici membri cabinetului Cioloș nu au reușit să performeze la capitolul transparență.

Numirea prefecților

Conform Legii 340 din 2004 (republicată) privind prefectul și instituția prefectului, Guvernul (adică Cioloș) numește câte un prefect în fiecare județ și în municipiul București, la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Așadar, prefecții sunt în prezent evaluați de reprezentanții ministerului condus de Petre Tobă. În legislația inițială, cei interesați de funcția de prefect ori subprefect susțineau examene pentru admiterea în Corpul prefecților, respectiv Corpul subprefecților. Ulterior (în 2008), aceste organisme de înalți funcționari publici au fost desființate, numirea prefecților rămânând strict la bunul plac al Guvernului.

Stiri pe aceeasi tema

Mihai Chirica a fost exclus din PSD. Odata cu el au fost scosi din partid si viceprimarul Gabriel Harabagiu si fostul deputat Sorin Iacoban

Ioana Badulescu

Tariceanu l-a vizitat pe Ponta in Turcia

Cristiana Petrariu Bota

Dragnea a sesizat Inspectia Judiciara, invocand ca procurorii s-au folosit in dosarele sale de protocolul de cooperare dintre Parchetul General si SRI

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult