Premiera medicala la Spitalul Sanador: Doi pacienti au fost salvati rin tratamentul interventional al anevrismelor de aorta cu endoproteze de ultima generatie
Social

Premiera medicala la Spitalul Sanador: Doi pacienti au fost salvati prin tratamentul interventional al anevrismelor de aorta cu endoproteze de ultima generatie

Premiera medicala la Spitalul Clinic Sanador. Vietile a doi pacienti, in varsta de 62, respectiv 64 de ani, diagnosticati cu anevrism de aorta abdominala, au fost salvate la Spitalul Clinic Sanador de catre o echipa medicala multidisciplinara alcatuita din chirurgi cardiovasculari, cardiologi, cardiologi interventionisti si anestezisti. Medicii au intervenit prin implantarea unor endoproteze aortice revolutionare, de ultima generatie, care previn aparitia celei mai frecvente complicatii postoperatorii – endoleak-ul paraprotetic (curgeri ale sangelui pe langa stent si in interiorul anevrismului, cu risc de ruptura tardiva).

Pacientii s-au prezentat la consultatii acuzand dureri abdominale, iar in urma examinarii ecografice si a tomografiei computerizate cu substanta de contrast au fost diagnosticati cu anevrism de aorta abdominala sub arterele renale, cu dimensiuni de peste 5.5 cm, ceea ce a impus tratament medical de urgenta.

Fiecare dintre cei doi pacienti a prezentat particularitati de expansionare a anevrismului, lucru care a determinat alegerea personalizata a tipului de endoproteza necesar. Astfel, pentru primul pacient s-a folosit endoproteza Nellix – Endologix si pentru al doilea, modelul AFX2 – Endologix. Ambele tipuri de endoproteze sunt de ultima generatie tehnologica si sunt prevazute cu sisteme de eliberare atraumatice, care asigura lezarea minima a tesuturilor.

Endoproteza Nellix a fost utilizata pentru prima oara in Spitalul Clinic Sanador, iar cea AFX2, pentru a doua oara. Pacientii au fost externati in conditii bune, fara complicatii locale la locurile de abord sau la cele ale montarii protezei. Acestia vor reveni la control la 1 luna, 3 luni, 6 luni si anual, pana la 5 ani, pentru a le monitoriza evolutia starii de sanatate” a declarat dr. Rodica Niculescu, Coordonator Departament Cardiologie Interventionala, Spitalul Clinic Sanador.

Endoproteza Nellix aduce, in mod particular, dincolo de cele 2 stent graft-uri care permit continuitatea fluxului sangvin intre aorta, sub arterele renale si cele 2 artere iliace comune, prezenta a doi ”saci”-fiecare pe cate un stent, care se expandeaza prin umplerea cu o solutie de polimer si preiau conturul zonei anevrismale extinse. Astfel, se exclude posibilitatea aparitiei endoleak-ului paraprotetic -complicatia cea mai frecventa, care poate determina reumplerea anevrismului initial cu sange si expandarea lui in continuare, cu riscul major de rupere.

Modelul AFX2 confera un plus de siguranta procedurilor de endoprotezare prin faptul ca prezinta stentul pe interiorul endoprotezei si “panza”de izolare pe dinafara stentului. Aceasta alegere tehnica permite o mai buna izolare a anevrismului si este mai putin traumatica, evitand, de asemenea, aparitia endoleak-ului paraprotetic.

Cei doi pacienti au fost anesteziati in Laboratorul de Angiografie si Cateterism Cardiac al spitalului, de catre medicii anestezisti dr. Mihaela Craciun si dr. Anca Filip, echipa de chirurgi cardiovasculari formata din Conf. Univ. dr. Horatiu Moldovan, dr. Gabriel Vasile si dr. Elena Nechifor au asigurat abordul vascular femural, iar cardiologii interventionisti dr. Rodica Niculescu si dr. Cristina Spinu au montat endoprotezele. Cele din urma au fost asistate si indrumate de catre Prof. Triandafillos Giannakopoulos din Atena, chirurg vascular, proctor pentru endoprotezele de aorta Endologix.

Anevrismul de aorta reprezinta o dilatare patologica a unui segment al aortei, cu tendinta de expansiune si ruptura. Ruptura unui anevrism poate fi letala din cauza hemoragiei masive, aorta fiind vasul major de sange care iriga corpul. Cel mai frecvent, anevrismul de aorta se produce la nivelul aortei abdominale. Anevrismul de aorta abdominala creste lent si de obicei fara simptome, ceea ce face mai dificil diagnosticul.

Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, in prezent detinand cel mai mare spital clinic privat din tara, policlinici, laboratoare de analize medicale si puncte de recoltare, radiologie imagistica medicala de top.

Cu o suprafata totala de 23.000 de mp si o capacitate de 402 de paturi, Spitalul Clinic Sanador este singurul spital privat care asigura o gama complexa de servicii medicale, fiind dotat si cu compartiment de primiri urgente adulti si copii, 17 linii de garda 24/24H si flota proprie de ambulante. Afla mai multe pe www.sanador.ro.

Related posts

APIA propune o taxa de poluare, o taxa de congestie si crearea unui Fond pentru Aer Curat

Lucy Ionesco

Explozie la Stei, judetul Bihor, zece persoane au fost ranite. A fost declansat planul rosu de interventie

Lucy Ionesco

Dan Sova, eliberat din arestul Politiei Capitalei si plasat in arest la domiciliu

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult