Victor Ponta preia Ministerul Finantelor in regim de interimat
Breaking News

Premierul cere controale in supermarketuri si hipermarketuri: Vreau sa verificam daca se profita de reducerea TVA

Premierul Victor Ponta a cerut miercuri, in sedinta de Guvern, controale pentru a se afla daca supermarketurile, hipermarketurile si toate marile retele de magazine au marit preturile. Ponta a declarat ca se vor demara verificari pentru a se afla daca magazinele profita de reducerea TVA.

„Vreau sa verificam daca hipermarketurile profita de reducerea TVA. Daca exista aceasta situatie, vom pune taxe foarte mari”, a spus Victor Ponta.

Exista masuri legislative care pot fi luate, a mai spus Ponta, insa declaratiile premierului deocamdata dau bine la urechile publicului, deoarece este greu de crezut ca se vor putea lua masuri pentru a corecta o eventuala crestere de preturi a marilor magazine, care sunt din mediul privat. Clientii vor fi cei care vor putea sanctiona o astfel de crestere, optand pentru un alt supermarket.

Ponta a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că Executivul nu poate îngheţa preţurile mărfurilor din magazine, dar poate introduce măsuri, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianţii nu scad preţurile la raft după diminuarea TVA.

Premierul Victor Ponta cere Ministrului Agriculturii, şi conducerii Consiliului Concurenţei şi Protecţiei Consumatorului să verifice dacă hipermarketurile cresc preţurile la diferite alimente înainte de intrarea în vigoare a măsurii de reducere a TVA la 9% la produsele alimentare, de la 1 iunie.

„Îl rog pe ministrul Agriculturii şi să transmit rugamintea către preşedintele Consiliului Concurenţei şi şefil ANPC, să începeţi să verificaţi dacă ceea ce a apărut în presă e adevărat. Dacă hipermarketuri sau centre comerciale profită de cea mai bună măsură pe care puteam s-o luăm vreodată – reducerea TVA – pentru a-şi mări preţurile acum ca să rămână după aceea la nivelul pe care şi-l doresc. Vreau să vă rog, domnule ministru, (…) dar şi Protecţia consumatorului şi Consiliul Concurenţei să vedem daca sunt înţelegeri necompetitive. Să verificăm dacă e adevărat, apoi să propuneţi soluţii legale şi normale în UE, (…) NU putem îngheţa preţurile, putem însă să obligăm pe toti cei care activează pe piata românească, prin măsuri foarte clare şi dure, să respecte principiul competitivităţii şi să aplice la 1 iunie scăderea preţurilor aşa cum se impune prin scăderea TVA”, a declarat premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de Guvern.

„Am auzit tot felul de tâmpenii liberal-comuniste, că să dăm orodnanţă să îngheţăm preţurile. Suntem în Uniunea Europeană, suntem economie de piaţă şi nu putem îngheţa preţurile, cum de altfel nu prea reuşeau nici comuniştii să le îngheţe. Avem măsuri legislative pe care le putem lua, nu ordonanţe de îngheţare a preţurilor. Avem măsuri legislative pe care le putem lua, putem să introducem taxe speciale pentru cei care folosesc acest prilej. Nu voi ezita şi o să vă rog să-mi propuneţi dacă constatăm că există acestă situaţie, vom pune nişte taxe aşa de mari încât tot ceea ce câştigă în mod speculativ să piardă pe partea cealaltă. Nu voi ezita să iau nicio măsură europeană şi constituţională, nu trăsnăi comuniste”, a avertizat Ponta.

Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii ca, în viitoarea şedinţă de Guvern, să îi prezinte un raport privind aceste verificări.

Stiri pe aceeasi tema

Accident la Dambovicioara – Arges cu un camion MApN. Trei militari au murit, alti 9 au fost raniti

Ioana Badulescu

Presedintele Iohannis merge la Bruxelles, pe agenda discutiilor cu Juncker si Tusk se afla si modificarile la Legile Justitiei

Ioana Badulescu

Presedintele Iohannis: Nu-mi schimb opinia privind sustinerea lui Kovesi. Prestatia ministrului Toader nu mi-a placut

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult