Premierul Dacian Cioloş a vorbit miercuri, în Senat, despre cazul posturilor de televiziune ale trustului Intact, vizate de acţiunea ANAF. Asta dupa ce Camera Superioară a Parlamentului a decis marţi, la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, să-l cheme pe premier, pentru a da explicaţii cu privire la acţiunea ANAF în cazul Antena Group, calificata de seful Senatului drept „un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei şi de anihilare a presei”.
„Am cerut noii conduceri ANAF sa reanalizeze situatia, institutia lucreaza in interesul cetatenilor, dreptul la libera exprimare va fi aparat. O instituție a statului aflată în subordinea Guvernului a decis să aplice o hotărâre judecătoarească. Nu este vizată activitatea jurnaliștilor, posturile nu își pierd licențele de emisie. Televiziunile vor emite inclusiv luni din acele sedii pentru că suntem la începutul procesului. Ar putea dura câteva luni„, a spus Ciolos.
Grupurile parlamentare s-au exprimat pentru propunerea lui Tariceanu, decizia fiind luată marţi de senatori, cu 70 de voturi pentru, două împotrivă şi trei abţineri.
Premierul Dacian Cioloş a precizat că nici el, nici ministrul de Finanţe nu au fost întrebaţi de ANAF privind cazul Antenelor şi a declarat că nu are ce explicaţii să dea pentru deciziile pe care le ia un responsabil al unei agenţii „care e în subordinea Guvernului, dar care nu trebuie să ceară aprobarea Guvernului pentru anumite decizii”.
Antena 3 condamna actiunile ANAF de evacuare si acuza institutia ca ameninta direct libertatea de exprimare
ANTENA GROUP A PRIMIT SOMATIE DE EVACUARE! ANAF cere eliberarea sediilor Antena in 4 zile
„Așa cum Parlamentul reprezintă în stat puterea legislativă, Guvernul reprezintă puterea executivă, iar justiția, puterea judecătorească. În speța pe care ați propus-o astăzi, o instituție s statului aflată în subordinea Guvernului a decis să aplice o decizie judecătorească rămasă definitivă. Nu este vorba despre un atac la dreptul de liberă exprimare sau la libertatea presei pe care Guvernul pe care îl conduc pot să vă asigur că le respctă pe deplin. Mai mult, trebuie să vă spun că decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliștilor. Posturile de televiziune nu își pierd licențele. Încetarea emisiei este întotdeauna apanajul CNA. Televiziunile vor emite inclusiv luni din sediile aflate în discuție din simplul kotiv că suntem abia la începutul unui proces legal de intrarea în posesie a unui bun al statului care ar putea să ma dureze încă luni bune”, declarat premierul in Senat.
„Guvernul României respectă legile și, implicit, hotărârile judecătorești, iar ANAF a pus în executare o sentință judecătorească rămasă definitivă. ANAF a acționat în virtutea atribuțiilor legale, ca și organ de executare, acțiunile fiind făcute în vederea valorificării acestor bunuri. Pe 8 februarie 2016, în ședința condusă de fostul președinte ANAF, s-a decis punerea în aplicare a unei sentințe definitive. Notificarea de evacuare a fost trimisă pe 15 februarie. Eu nu am fost informat de această decizie, dar nici nu trebuia să fiu informat”, a adaugat premierul.
PNL despre cazul Antena: Premierul a fost chemat la ordine in Senat, nu are nicio legatura
Cele mai importante declarații ale premierului:
-O instituție a statului aflată în subordinea Guvernului a decis să aplice o hotărâre judecătoarească. Nu este vizată activitatea jurnaliștilor, posturile nu își pierd licențele de emisie. Televiziunile vor emite inclusiv luni din acele sedii pentru că suntem la începutul procesului. Ar putea dura câteva luni.
-Guvernul României trebuie să respecte legile și hotărârile judecătorești
-Este datoria instutiițiilor statului să își valorifice bunurile.
-Termenul de cinci zile nu este o decizie specifică, nu există în lege alte termene.
Imobilele în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite luni de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, care pune în executare sentinţa penală din 2013, rămasă definitivă.
Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la închisoare în august 2014, în dosarul privatizării ICA. Statul are de recuperat un prejudiciu de 60 de milioane de euro.