0.4 C
România
28 octombrie 2021
Guvernul Romaniei
Breaking News

Premierul Ciolos lasa decizia alegerilor locale in doua tururi la mana Parlamentului: Nu accept ca Guvernul sa fie folosit!

Premierul Dacian Cioloş a decis, în urma discuţiilor cu partidele, că Guvernul nu poate emite o ordonanță de urgență și nici nu își poate asuma răspunderea în Parlament pentru a schimba legea care reglemetează desfășurarea alegerilor locale din iunie. Legea alegerilor locale a fost modificata in luna mai 2015, astfel incat primarii sa fie alesi dupa un singur tur de vot si a avut atunci inclusiv sustinerea PNL.

Dacian Ciolos a declarat că Guvernul nu va schimba legea actuală care prevede că alegerile locale se vor desfășura într-un singur tur de scrutin. Premierul a precizat că soluţia este în Parlament şi Guvernul este gata să îşi dea sprijinul, dacă există o voinţă reală pentru modificarea legii alegerilor locale.

„Am constat astăzi că majorităţile sunt foarte volatile în Parlament.(…) Nu există o majoritate clară pentru revenirea la două tururi. Nu este cazul ca Guvernul să tranşeze pe acest subiect”, a declarat Cioloş.

El a mai spus că Guvernul nu trebuie să se transforme în „instrumentul” niciunui partid, nici al celor care vor modificarea legii, nici al celor care se opun.

„Nu pot decât să constat că, cu toată voinţa guvernului de a ajuta, decizia rămâne tot la Parlament”, a insistat Cioloş. El a mai spus că încă există discuţii între unele partide privind poziţionarea lor faţă de modificarea legii electorale în condiţiile în care există două proiecte de lege în Parlament.

Declaratiile premierului Dacian Ciolos:

– Am vrut sa am aceasta consultare pentru a vedea cum se pozitioneaza in parlament pentru ca aceasta tema este una eminamente politice si pe care o majoritate clara a avut o intelegere clara in urma cu un an. Exista in fata guvernului 3 posibilitati in ideea in care guvernul sustine ideea de a relua discutia pe alegerea primarilor in 2 tururi.

– Guvernul singur nu poate sa decida, trebuie asumata in Parlament, insa ar putea ajuta in acest proces in masura in care in parlament ar exista o majoritate care sa puna in discutie alegerea in 2 tururi. Am constatat ca majoritatile sunt foarte volatile in parlament si nu exista o majoritate clara care sa sustina revenirea pentru aceste alegeri la 2 tururi pentru primari;

– Pe de alta parte partidele nu sunt impotriva ideii de a relua discutia pentru primari dar si presedinti de CJ, dar majoritatea prefera ca discutia sa nu aiba loc acum, insa ar fi dispuse sa o reia pentru urmatoarele alegeri, intr-un context mai larg de resetare a sistemului electoral. In acest conditii, constat ca o astfel de abordare, de a veni cu o ordonanta de urgenta sau asumarea raspunderii, are riscuri foarte mari sa fie o actiune in forta fara ca ea sa se materializeze in parlament cu o sustinere.

– Constat ca cu toata vointa guvenrului de a ajuta in acest proces decizia ramane tot la parlament si e important ca partidele politice care au un interes sa-si asume aceasta decizie. Cred ca pe acest subiect solutia este in parlament si guvernul este gata sa-si dea sprijinul pentru o astfel de dezbatere si cred ca daca intr-adevar exista aceasta dorinta in randul societatii civile de a duce la o schimbare aceasta exprimare se poate manifesta cel mai bine la vot, prin modul in care electoratul se mobilizeaza pentru a vota electoratul care poate sa duca la aceasta schimbare.

– Nu accept ca guvernul sa fie folosit ca instrument de vreun partid politic, pentru a-si atinge obiectivele. Nici partidele nu stiu exact ce vor.

Stiri pe aceeasi tema

OUG Split TVA a fost amanata de la dezbateri in Camera Deputatilor. Este foarte posibil ca de la 1 ianuarie 2018 toate companiile sa fie obligate sa plateasca TVA defalcat

Cristiana Petrariu Bota

CTP, despre votul in cazul Udrea: Penibilul in Parlamentul Romaniei are precedent. A intrat in rutina arestarea Elenei Udrea

Cristiana Petrariu Bota

Mikhail Mishustin este noul premier al Rusiei, dupa demisia lui Medvedev

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult