Politica

Premierul Ciolos se implica in cazul familiei Bodnariu din Norvegia

Premierul Dacian Ciolos se implica in cazul familiei Bodnariu din Norvegia. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a anuntat, marti, ca autoritatile romane se vor implica activ in clarificarea situatiei referitoare la cazul familiei Bodnariu.

Dan Suciu a explicat ca Dacian Ciolos a cerut sa fie informat personal despre evolutia acestui caz si ca reprezentantii guvernului si ai misiunii diplomatice a Romaniei in Norvegia vor face toate demersurile necesare pentru ca acest caz să nu se inflameze și să fie rezolvat în termeni rezonabili.

Oficialul Guvernului roman a mai precizat ca tara noastra respecta legile statului norvegian si că se dorește o clarificare grabnică a acestei situații deoarece interesul bunăstării copiilor trebuie să primeze.

Cazul familiei Bodnariu careia i-au fost luați copiii deoarece autoritățile norvegiene au considerat că acestora li se aplică corecții fizice a stârnit un val de proteste la adresa Protecției Copilului din Norvegia. Atât în țară cât și în străinătate sute de români au protestat în fața ambasadelor statului norvegian împotriva a ceea ce ei consideră ca fiind un abuz și un atac la adresa familiei.

Cazul a căpătat o amploare deosebită și în presa românească și internațională au apărut și alte exemple de posibile abuzuri ale autorităților norvegiene asupra unor familii cărora le-au luat cu forța copii pe baza unor sesizări sau pur și simplu pe baza unor interviuri făcute copiilor.

Citeste si: Proteste in Romania si Europa in sprijinul familiei Bodnariu. FOTO. Ce spun oamenii despre gestul autoritatilor din Norvegia

Amploarea pe care a luat-o acest caz a făcut ca în ultimile zile să apară în presa română încă câteva cazuri de familii de români cărora le-au fost luați copii de autoritățile norvegiene, cazuri care au stârnit un puternic sentiment de solidaritate al românilor de pretutindeni.

Implicarea directă a Guvernului României în acest caz nu face decât să certifice faptul că amploarea lui este una deosebită și că este necesar un dialog transparent și corect în privința modului în care Protecția Copilului din Norvegia pune în aplicare legile referitoare la preluarea copiilor din familiile lor și plasarea acestora în familii surogat.

Ce spune Marius Bodnariu, tatal copiilor luati de autoritatile norvegiene

Marius Bodnariu, românul căruia Protecţia Copilului din Norvegia i-a luat cinci copii, în urma unei plângeri depuse de către profesorii fetiţelor, în care era acuzat -alături de soţia sa norvegiană- de abuz asupra copiilor, a vorbit, la Realitatea TV, despre drama prin care trece familia sa.

Marius Bodnariu, la Realitatea TV: „S-au întâmplat o serie de lucruri care nu ne dau speranţe prea mari. Au fost o serie de lucruri, o înfăţişare a unei comisii judeţene şi nu am rezolvat nimic, din contră, situaţia a devenit mai rea, deşi nu există dovezi noi.

Ce am observat e că atunci când am vrut să ne apărăm, cu atât ne-am îmbunătăţit situaţia. Sfatul fostei avocate a fost să ne menţinem umili, low profile….nu am fost de acord cu această strategie. Pronosticul e foarte rău, dar dorim ca Dumnezeu să facă dreptate. Nu putem înţelege poziţia autorităţilor, descoperim o faţă a culturii care ne surprinde.

Ultima oară am văzut bebele azi, eu şi soţia. Îl mai vedem şi miercuri. Încă două ore. Soţia poate vedea şi băieţii mai mari, de doi ani şi cinci ani. Nu ştim nimic, nici măcar cum le merge. Copiii au protestat la a fi despărţiţi şi nu s-a ţinut cont de această dorinţă a lor.

Nu ştiu, ni s-a mai pus întrebarea asta. Dacă ne rezumăm la epxlicaţia avocatului, nu există nicio posibilitate…şanse foarte slabe în instanţă. Ştiu poveşti în care familia câştigat la CEDO şi tot nu şi-au văzut copiii. Cunoaştem o familie care a câştigat cazul în curtea supremă şi după 6 luni de la proces au recuperat doar doi copii din trei, se luptă pentru cel de-al treilea. Nu putem să răspundem la întrebarea cum ne-ar putea ajuta satul român, cum s-ar putea implica oficialităţile române. Nu ştim.

Ne-am căsătorit în România în 2003 şi am stat până în 2005, apoi am venit aici. Aici soţia are familie, locuim la o fermă, undeva mai retras, cum s-ar spune, la ţară. Nu am fost contactat de oficialităţile române.

Pe 16 noiembrie a început coşmarul. Fetele au fost interogate la şcoală de catre protecţia copilului şi luate în custodie, între timp protecţia copilului a venit acasă şi a luat şi băieţii. Soţia a fost îngrijorată iniţial că nu ajunsesem acasă…ea nu a crezut că pot fi despărţiţi de ea. A crezut că Protecţia Copilului va ţine copiii doar pe perioada interogatoriului…de aceea nu au fost pregătiţi, nu doar cu hăinuţe, ci cu o vorbă, o mângâiere. Soţia a cerut voie să alăpteze bebeluşul, i s-a permis. Eu am fost ridicat de doi ofiţeri civili de la muncă, soţia nu a ştiut nimic de mine, eu nimic de ea. Am întrebat de copii, dacă sunt bine. Starea de şoc este de nedescris. A urmat un interogatoriu. Nu am ştiut că sunt arestat, mi s-a spus mai târziu. Acuzaţiile au fost cele de violenţă în familie sau asupra copiilor. Am fost şocat, am fost întrebat aproximativ trei ore. Şi soţia a fost interogată. Nu am văzut de la cine a venit acuzaţie. Noi trebuia doar să răspundem la întrebări.

Abia joi am primit foile cu explicaţia. Profesorii de la şcoala fetelor au făcut denunţul. Denunţul vine în urma unui interviu pe care directoarea şcolii l-a avut cu copiii. Ei sunt obişnuiţi cu astfel de interviuri. În decursul anilor am avut mai multe discuţii cu şcoala, o serie de evenimente care nu ne-au pus într-o relaţie foarte bună cu şcoala, nu din rea-voinţă şi nu din diferenţa de cultură. Nu pot spune că nu ne-am simţit discriminaţi sau că nu am avut presiuni din pricina tensiunilor în relaţiile cu şcoala…Familia soţiei avea unele disensiuni cu directoarea şcolii…

Cei cinci copii au şi cetăţenie română. Nu, statul norvegian nu ne-a luat o declaraţie despre cum stau lucrurile din perspectiva noastră.

Nu au motive, din punctul meu de vedere vă spun. Partea religioasă a fost împinsă afară din dosar, cu grijă. Apare iniţial în dosar îngrijorarea şcolii că copiii ar fi inhibaţi, handicapaţi din pricina credinţei, noi ştim cum ne creştem copiii şi nu există motive de îngrijorare, poate în alte religii sau cămine. Scopul e ca ei să aleagă singuri credinţa şi nu să îi conving eu, riscând să creez un conflict. Modul în care ne-am crescut copiii e normal: citim din Biblie, cântăm, ne rugăm, nu au primit pedepse din motive religioase.

Anumite repercusiuni au fost, din partea autorităţilor şi din partea presei norvegiene. Am motive pentru care m-am deschis presei din România şi nu presei norvegiene. Vor fi dezvăluite la momentul potrivit”, a mai dezvăluit Marius Bodnariu la Realitatea TV.

Related posts

Coalitia PSD-ALDE decide echipa de ministri care va forma Guvernul Tudose

Ioana Badulescu

Iohannis nu semneaza deocamdata revocarea lui Kovesi: Nu mi-e frica de suspendare. PSD incearca de o buna vreme incoace sa amputeze puterile presedintelui

Ioana Badulescu

PNL va vota Codul Fiscal, anunta Vasile Blaga

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult