Moldova
Externe

Premierul desemnat al Republicii Moldova s-a retras, s-a facut o noua nominalizare

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Ion Paduraru, a anuntat, vineri dupa-amiaza, ca isi retrage candidatura la functia de premier si, potrivit primelor informatii, s-a facut o noua nominalizare. Presedintele Rep. Moldova, Nicolae Timofti a semnat deja anularea decretului prin care l-a desemnat pe Ion Paduraru. Pavel Filip ar putea fi noul premier desemnat, dupa ce sase din cei sapte liberal-democrati au semnat pentru formarea unei majoritati parlamentare si sustinerea candidatului PDM la functia de premier.

Candidatul Ion Paduraru a anuntat ca isi retrage candidatura, la mai putin de 24 de ore de la anunt, deoarece nu are sprijinul majoritatii. Din primele informatii, a fost facuta o noua nominalizare a coalitiei majoritare de la Chisinau.

Ion Păduraru își retrage candidatura pentru funcția de prim-ministru. Anunțul a fost făcut de Păduraru cu puțin timp în urmă, în cadrul unui briefing de presă.

„În dimineața acestei zile șefului statului i-a fost înaintată o declarație semnată de 55 de deputați. Nu cred că ar fi corect să existe o confruntare între mine și majoritatea parlamentară. La ora actuală eu nu mai am statutul de prim-ministru desemnat”, a declarat Păduraru.

„Candidatura propusă de majoritatea parlamentară este una de compromis și președintele țării urmează să ia o decizie în acest sens. În situația în care există o majoritate declarată, nu a mai avut rost să inițiez negocierile cu fracțiunile parlamentare. Este o situație clară de confuzie. Nu are sens să propun liste de candidați și să elaborez programe”, a adăugat Păduraru.

Pavel Filip, noul premier desemnat?

Șase din cei șapte liberal-democrați au semnat pentru formarea unei majorități parlamentare și susținerea candidatului PDM la funcția de prim-ministru Pavel Filip.

Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de către deputatul PLDM, Valeriu Ghilețchi. Potrivit lui Ghilețchi, doar Aliona Goța a refuzat să-și mai pună semnătura pe Declarația majorității.

Întrebat dacă PLDM va susține una din cele două candidaturi la funcția de prim-ministru, Ghilețchi a declarat că o decizie în acest sens va fi luată mâine, de Consiliul Politic Național, care se convoacă la ora 11.

„Mâine va fi convocat Consiliul Politic Național care va lua o decizie. Totul depinde de cum va fi interpretat decretul șefului statului de către Curtea Constituțională, fiindcă am înțeles că acest decret ar putea fi atacat. Mai mult de atât, există deja o solicitare a majorității către Președinție”, a declarat Valeriu Ghilețchi.

Astfel, liberal-democrații care și-au pus semnătura pentru candidatul Filip sunt: Vladimir Hotineanu, Ion Balan, Ștefan Creangă, Nae-Simion Pleșca, Gheorghe Mocanu și Mihaela Spatari.

Stiri pe aceeasi tema

Eusebio a decedat la varsta de 71 de ani

Bogdan

Planul B privind Brexit al premierului May va fi dezbatut de Parlamentul din Marea Britanie pe 29 ianuarie

Cristiana Petrariu Bota

Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni: In diaspora s-au nascut mai multi copii decat in Romania

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult