Premierul Tudose confirma datele Eurostat privind deficitul bugetar al Romaniei, dar sustine ca important e cum va fi la sfarsitul anului
Economie

Premierul Tudose confirma datele Eurostat privind deficitul bugetar al Romaniei, dar sustine ca important e cum va fi la sfarsitul anului

Premierul Mihai Tudose a confirmat, intr-o interventie la Antena 3, datele Eurostat privind deficitul de 4,1% al Romaniei in trimestrul doi din acest an, dar a adaugat ca nu sunt importante datele trimestriale, ci cum va fi la sfarsitul anului.

„E important să atingem acel deficit sub 3%, să avem alocările bugetare pentru pensii, pentru salarii. Am pus bazele proiectele pentru anul viitor şi trebuie să ne asigurăm că ele vor funcţiona, la anul. Am stabilit că de la 1 ianuarie va intra legea salarizării. Salariile vor fi majorate de la 1 ianuarie, iar punctul de pensie va creşte şi el, de la 1.000 de lei, la 1.100 de lei. Respectăm programul de guvernare literă cu literă şi cifră cu cifră. Da, pe trimestrul 2 deficitul este de 4,1%. Noi nu vorbim de trimestre. Important e cum va fi la finalul anului. Am reaşezat lucrurile. Ati văzut la rectificare că am aşezat lucrurile”, a spus Mihai Tudose.

Iti recomandam: EUROSTAT: Romania are cel mai mare deficit bugetar din UE. Profesor de economie: Guvernul nu mai are timp sa coboare deficitul, tara va intra in dezechilibru

Potrivit datelor publicate marţi de Eurostat, România a înregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), cel mai mare din Uniunea Europeană (UE), după ce în primul trimestru a fost de 3,6% din PIB. După România, cele mai mari deficite bugetare, date ajustate sezonie, le-au înregistrat Marea Britanie (3,4%), Franţa (2,8%), Portugalia (1,6%), Slovacia (1,4%), Austria şi Polonia (cu câte 1,2%).

Ministerul Finanţelor a susţinut, miercuri, că diferenţa dintre cifrele menţionate în comunicatul Eurostat şi datele publicate lunar pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), referitoare la deficitul bugetar, provine din metodologia de calcul.

”Diferenţa dintre soldurile menţionate în comunicatul Eurostat şi datele publicate lunar pe site-ul MFP provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât şi din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier”, se arată în comunicatul MFP.

Articole asemănătoare

Datoriile Hexi Pharma, catre un offshore din Cipru controlat tot de Dan Condrea

Lucy Ionesco

SCANDALUL VOLKSWAGEN: Pagube de miliarde de euro in scandalul noxelor. Credibilitatea Europei, stirbita

Lucy Ionesco

Norvegia va scumpi energia si tarifele de transport aerian ca sa poata plati pentru refugiati

Lucy Ionesco