5.1 C
România
29 noiembrie 2021
Premierul Viorica Dancila s-a intalnit cu ministrul francez Jean-Yves Le Drian
Politica

Premierul Viorica Dancila s-a intalnit cu ministrul francez Jean-Yves Le Drian

Premierul Viorica Dăncilă s-a intalnit, joi, cu ministrul pentru Europa și pentru afaceri externe al Frantei, Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită la București. Pe masa discutiilor s-au aflat subiecte precum aderarea tarii noastre la Schengen, obiectivul României de aderare la OCDE, precum si francofonia, premierul Dancila subliniind rolul României ca stat far al Francofoniei în regiune și interesul de promovare a limbii franceze ca o investiție în viitorul profesional al tinerei generații.

Vizita oficialului francez survine la 11 ani de la ultima vizită a unui ministru de externe francez în România și are loc în contextul unui an cu multiple semnificații în relaţia bilaterală: aniversarea a 10 ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic, pregătirea Sezonului România-Franţa, proiect cultural şi de diplomaţie publică de mare anvergură, care se va derula între 1 decembrie 2018 și 14 iulie 2019, suprapunându-se cu prima Președinție a Consiliului UE exercitată de România, precum și celebrarea Centenarului Marii Uniri, la care Franţa a avut o contribuție semnificativă.

În cadrul întrevederii, premierul României a salutat relația bilaterală privilegiată dintre România și Franța, în contextul dinamicii dialogului politic la toate nivelurile din acest an și a exprimat dorința aprofundării cooperării româno-franceze, inclusiv prin actualizarea Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic, cu obiectivul semnării sale cu ocazia vizitei prim-ministrului român la Paris, la sfârșitul acestui an.

A fost salutată evoluția foarte bună a schimburilor economice bilaterale, care au depășit, în 2017, cifra de 8 miliarde de euro. Șeful Executivului a remarcat dimensiunea importantă pe care investițiile franceze o au în România și a transmis interesul și deschiderea pentru atragerea de noi investiții cu capital francez, precum și pentru diversificarea cooperării economice.

În ceea ce privește agenda europeană, Viorica Dăncilă a reiterat interesul României de a coopera îndeaproape cu Franța și cu ceilalți parteneri europeni pentru consolidarea unității și coeziunii Uniunii Europene, precum și în perspectiva preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene, de către România, la 1 ianuarie 2019.

De asemenea, prim-ministrul a reiterat importanța pe care Guvernul României o acordă obiectivului aderării României la Spațiul Schengen, subliniind contribuția substanțială pe care țara noastră o aduce la securitatea internă UE.

În cadrul dialogului, Viorica Dăncilă a reliefat obiectivul României de aderare la OCDE, fiind evidențiată îndeplinirea tuturor criteriilor de evaluare și speranța privind o decizie pozitivă în cel mai scurt timp.

Un alt subiect care a figurat pe agenda discuțiilor a fost francofonia, prim-ministrul României subliniind rolul României ca stat far al Francofoniei în regiune și interesul de promovare a limbii franceze ca o investiție în viitorul profesional al tinerei generații.

Stiri pe aceeasi tema

Alina Gorghiu va naste in mai: Nu cred ca voi sta in concediu

Bogdan

Ministrul Justitiei: Nu avem niciun temei juridic sa retragem solicitarea de extradare emisa pe numele lui Sebastian Ghita

Ioana Badulescu

Presedintele Iohannis a anuntat relaxarea restrictiilor dupa data de 15 mai. Mastile vor fi obligatorii in spatiile publice

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult