Breaking News

Premierul vrea sa scape Romania de birocratie prin Comisia de Taiat Hartii. Experti: ANAF trebuie reformata din temelii

Premierul Dacian Ciolos a inceput lupta impotriva hartogaraiei. Guvernul a lansat o platforma online care ar trebui sa elimine birocratia excesiva si absurda din viata romanilor. Proiectul „Comisia de Taiat Hartii” a fost lansat, miercuri, de Guvern, fiind lansata totodata si platforma online maisimplu.gov.ro, unde romanii pot sa impartaseasca din experienta lor in relatia cu autoritatile. Altfel spus, romanii pot sa arate in ce situatii s-au lovit de birocratia excesiva si, totodata, absurda. Expertii spun, insa, ca schimbarea ar trebui sa inceapa cu ANAF-ul, o institutie care trebuie reformata din temelii.

Premierul Ciolos a oferit, ieri, doua exemple: alocatiile pentru cresterea copilului si indemnizatia de somaj. Scopul acestui demers este de a simplifica circuitul hartiilor intre institutii. Cristian Ghinea, consilierul premierului Ciolos, a anuntat pe pagina sa de Facebook ca in primele trei ore de la lansarea proiectului in online, platforma a inregistrat nu mai putin de 200 de propuneri de simplificare a traseului birocratic. „Colegii de la IT au emotii ca s-ar putea sa crape platforma de suprasolicitare“, a glumit Ghinea.

Consultantii fiscali sustin ca initiativa Guvernului este de laudat, dar asteapta primele rezultate”. Ei sunt de parere ca masurile anti-birocratie trebuie sa plece de la imbunatatirea functionarii ANAF-ului, institutia centrala din acest sistem.

Birocratia, o boala veche a Romaniei

Romania se loveste de birocratie de cand se stie. De la antreprenorii si pana la simpli cetateni, birocratia le-a afectat viata din cam toate institutiile statului. Statul se zbate intr-o lupta fara succes cu acest sindrom care afecteaza deopotriva societatea si mediul de afaceri.

”Puterea excesiva a administratiei”, asa cum este explicata de dictionarul limbii romane, birocratia consuma timpul si banii a milioane de romani obligati de un sistem greoi si invechit sa interactioneze cu o sumedenie de institutii ale statului.

Premierul Dacian Ciolos recunoaste ca exista in prezent exemple absurde: mame care trebuie sa depuna dosare voluminoase pentru a primi banii cuveniti de la stat, someri care trebuie sa plateasca taxe pentru documentele necesare obtinerii indemnizatiei de somaj sau solicitantii de cazier judiciar care uneori trebuie sa obtina documentul chiar de institutia care il elibereaza, cum este in cazul celor care vor sa obtina carnetul de conducere auto.

ANAF-ul, una dintre cele mai birocratice institutii ale statului

In acest context, ”initiativa Guvernului e de laudat, dar asteptam primele rezultate”, spune, intr-un interviu la RFI, consultantul fiscal Gabriel Sincu. El crede ca masurile anti-birocratie trebuie sa plece de la imbunatatirea functionarii ANAF-ului, institutia centrala din sistem.

”Autoritatea fiscala este un dintre cele mai birocratice insitutii din Romania. Ni se cer o sumedenie de declaratii ,de certificate fiscale, caziere fiscale samd care se obtin in urma depunerii unor dosare voluminoase si a unui numar mare de informatii care de cele mai multe ori se regasesc in alta autoritate publica sau, culmea, uneori chiar in cadrul autoritatii fiscale”, afirma Gabriel Sincu.

Ingropam mortii in pamant si oamenii vii in maldare de hartii

Intrebat ce avem de pierdut concret de pe urma birocratiei, consultantul fiscal raspunde: ”timp si bani. Lucrurile se pot simplifica, dar asta presupune restructurarea din temelii a activitatii ANAF: de la resursa umana pana la sistemele informatice si proceduri”.

Gabriel Sincu propune o solutie de combatere a birocratiei: ”Asa cum am citit la un moment dat, de ce nu am veni cu o lege care sa spuna: daca avem niste informatii existente in cadrul acelei institutii a statului, prin lege sa fie interzis sa mai fie cerute inca o data acele informatii. Cum spunea profesorul meu de contabilitate din liceu: ingropam mortii in pamant si oamenii vii in maldare de hartii”.

Related posts

Cursul leu/euro va depăși pragul psihologic de 5 lei în următoarele 12 luni, susțin analiștii

Ioana Badulescu

Bioengineering Valley – Un proiect ambitios dezvoltat la UPB, asemanator cu Laser Valley de la Magurele, poate deveni un pol de cercetare de nivel mondial

Delia Ion

Papa Francisc a ajuns in Romania. Suveranul Pontif a fost intampinat de presedintele Klaus Iohannis si sotia sa. UPDATE

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult