Premiul Nobel pentru Chimie 2019 a fost acordat unei echipe de cercetatori pentru dezvoltarea bateriilor pe baza de litiu-ion
Breaking NewsIT/Stiinta

Premiul Nobel pentru Chimie 2019 a fost acordat unei echipe de cercetatori pentru dezvoltarea bateriilor pe baza de litiu-ion

Premiul Nobel pentru Chimie pe anul 2019 a fost acordat cercetatorilor John Goodenough, Stanley Whittingham si Akira Yoshino, pentru dezvoltarea bateriilor pe baza de litiu-ion, a anuntat Academia Regala de Stiinte din Suedia.

John B. Goodenough de la Universitatea din Texas din Austin, M. Stanley Whittingham de la Universitatea Binghamton si Akira Yoshino de la Universitatea Meijo vor primi un premiu in valoare de 74 de milioane de lire sterline. 

La 97 de ani, Goodenough este cel mai in varsta laureat care primeste un premiu Nobel, in timp ce Whittingham este al doilea cercetator din Marea Britanie care a castigat un Nobel pentru stiinta in acest an.

Bateriile pe baza de litiu-ion au fost de mai multe ori in atentia comitetului Nobel, nu in ultimul rand deoarece s-au dovedit un pivot in dezvoltarea de inalta tehnologie. „Bateriile pe baza de litiu-ion au adus cel mai mare beneficiu omenirii”, a spus academia.

Mult mai usoare si mai compacte decat tipurile vechi de baterii reincarcabile, bateriile litiu-ion se gasesc in orice, de la telefoane mobile la laptopuri si masini electrice. 

„Bateriile nu mai cantaresc doua tone, ci 300 kg”, a spus prof. Sara Snogerup Linse, membra a Comitetului Nobel pentru Chimie. „Capacitatea de a stoca energie din surse regenerabile, soare, vant, deschide portile unui consum de energie durabila”, a adaugat ea. 

Cand a fost intrebat cum se simte ca a primit premiul Nobel, Yoshino a spus pur si simplu „Uimitor, surprinzator”.

Vorbind intr-un interviu la inceputul acestui an – cand o placa albastra care comemora cercetarile sale pivot asupra bateriei de litiu-ion a fost pusa la Universitatea Oxford unde lucra la acea vreme – Goodenough a spus ca nu a anticipat impactul pe care l-ar avea munca sa.

„In momentul in care am dezvoltat bateria, era doar ceva de facut”, a spus el. „Nu stiam ce vor face inginerii electrici cu bateria. Chiar nu am anticipat ca va fi folosita la telefoane mobile, camere video si orice altceva”. 

Incepand cu primul premiu, acordat in 1901 lui Jacobus H. van’t Hoff, pentru descoperirile privind legile dinamicii chimice si a presiunii osmotice in solutii, Premiul Nobel pentru Chimie a reflectat realizarile stiintifice care au dus la o mai buna intelegere a proceselor chimice si a bazelor moleculare si care au reprezentat fundamentul multora dintre progresele tehnologice realizate pana in prezent.

Iti recomandam si: Premiul Nobel pentru Fizica pe 2019, castigat de un grup de savanti care a contribuit la intelegerea evolutiei Universului si a locului ocupat de Pamant in cosmos

Castigatorii premiului Nobel pentru Medicina 2019, anuntati la Stockholm. Cei trei cercetatori au descoperit “modul in care celulele simt si se adapteaza la disponibilitatea oxigenului″⁣

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat de 110 ori, el nefiind acordat in anii: 1916, 1917, 1919, 1924, 1933, 1940, 1941 si 1942. In total sunt 181 de laureati ai acestui prestigios premiu, relateaza Agerpres.

Biochimistul britanic Frederick Sanger este singurul care a fost recompensat de doua ori cu acest premiu pentru doua dintre cele mai importante descoperiri din domeniul biologiei moleculare, in 1958 si in 1980. Cinci femei au primit acest premiu, potrivit www.nobelprize.org.

Articole asemănătoare

VREMEA SE SCHIMBA. ANM a emis Cod Galben de ninsori pentru jumatate de tara

Lucy Ionesco

OUG privind noile masuri fiscale a fost adoptata de Guvern. Documentul taxeaza activele bancare si plafoneaza pretul la gaze

Ioana Badulescu

Romanul suspectat de coronavirus, transferat de la Bacau la Institutul Matei Bals din Bucuresti

Lucy Ionesco