Economie

Premiul Nobel pentru Economie pe 2015, castigat de americanul Angus Deaton

Premiul Nobel pentru Economie pe 2015 a fost castigat de americanul Angus Deaton, care s-a numarat si anul trecut printre favoritii pretioasei distinctii. Profesorul britanic Angus Deaton preda la Universitatea Princeton din SUA si a castigat premiul Nobel pentru un studiu privind saracia. 

Distinctia Nibel i-a fost acordata lui Deaton pentru analiza pe care a facut-o consumului, saraciei si bunastarii, a anuntat Comitetul Nobel.

Angus Deaton a studiat in special cazul Indiei si a elaborat o strategie care ofera o mai buna intelegere asupra tendinţelor de consum in functie de veniturile indivizilor.

Svetlana Alexievich a castigat premiul NOBEL pentru LITERATURA pe 2015

Pentru a configura politicile care promoveaza bunastarea si reduc saracia, mai intai trebuie sa intelegem optiunile individuale de consum. Angus Deaton, in varsta de 69 de ani, a reusit aceasta cel mai bine, spune Comitetul Nobel in comunicatul in care isi motiveaza alegerea.

Relationand optiuni individuale detaliate si integrand rezultatele, cercetarile sale au ajutat la transformarea domeniilor microeconomiei si macroeconomiei si la dezvoltare economica.

CASTIGATORI NOBEL 2015: Premiul Nobel pentru Chimie revine cercetatorilor Tomas Lindahl, Paul Modrich si Aziz Sancar

Teoria pentru care este recompensat Deaton cu premiul Nobel are in centru trei intrebari fundamentale:

Cum isi distribuie consumatorii cheltuielile? Raspunsul la aceasta intrebare este necesar nu numai pentru a explica si a prognoza actualele modele de consum, dar este crucial si pentru a evalua cum unele politici, de genul taxelor de consum, afecteaza bunastarea diferitelor grupuri sociale. Deaton a dezvoltat in anii 80 conceptul de Sistemul Aproape Ideal de Cerere – un mod flexibil si simplu de estimare a modului in care cererea pentru fiecare marfa depinde de preturile tuturor bunurilor si a veniturilor individuale.

Cat din veniturile unei societati reprezinta cheltuieli si cat reprezinta economii? Deaton a aratat ca teoria clasica a consumului nu poate explica actuala relatie dintre venituri si cheltuieli. Ar trebui sa vedem cum isi adapteaza indivizii propriul consum la veniturile individuale, care sunt fluctuante. Analiza datelor individuale este cheia pentru a intelege modelele pe care le vedem in datele agregate, un model care deja a fost adoptat in macroeconomia moderna.

CASTIGATORI NOBEL 2015. Premiul Nobel pentru Medicina, castigat de trei cercetatori

Cum masuram si analizam cel mai bine bunastarea si saracia? Deaton spune ca masurarea credibila a nivelurilor de consum ale fiecarei gospodarii individuale poate fi folosita pentru a depista mecanismele care stau in spatele dezvoltarii economice. Cercetarea sa a descoperit unele discrepante importante atunci cand este comparata ponderea saraciei in timp si spatiu. Astfel, folosirea inteligenta a datelor poate arata, de pilda, relatia dintre venituri si consumul de calorii si discriminarea de gen in cadrul familiei.

Accentul pe care Deaton il pune pe monitorizarea datelor la nivel de familie a ajutat transformarea economiei dezvoltarii dintr-un domeniu teoretic, bazat pe date de agregare, intr-un domeniu empiric, bazat pe date individuale, arata Comitetul Nobel.

Sezonul premiilor Nobel din 2015 s-a incheiat cu premiul pentru Economie. Distinctiile vor fi inmanate laureatilor in decembrie, la o ceremonie speciala ce va fi organizata la Stockholm.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus.

Stiri pe aceeasi tema

Rectificarea bugetara, in varianta prezentata in sedinta CSAT: Veniturile se majoreaza cu 8,8 miliarde de lei, iar cheltuielile cresc cu 9,9 miliarde

Ioana Badulescu

BNR: Firmele refuza sa ia credite de la banci din cauza garantiilor si birocratiei

Ioana Badulescu

Banca Transilvania a avansat negocierile pentru preluarea Bancpost

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult