Breaking NewsIT/Stiinta

Premiul Nobel pentru Fizica pe 2019, castigat de un grup de savanti care a contribuit la intelegerea evolutiei Universului si a locului ocupat de Pamant in cosmos

Premiul Nobel pentru Fizica pe 2019 a fost acordat unui grup de savanti care a contribuit la intelegerea evolutiei Universului si a locului ocupat de Pamant in cosmos. Savantii James Peebles, Michel Mayor si Didier Queloz au fost recompensati, marti, cu premiul Nobel pentru fizica pe 2019, transmite site-ul oficial al acestor distinctii prestigioase. 

Premiul Nobel pentru fizica de anul acesta a revenit unor savanti cu contributii la intelegerea evolutiei Universului si a locului ocupat de Pamant in cosmos: fizicianului canadian-american James Peebles si oamenilor de stiinta elvetieni Michel Mayor si Didier Queloz

James Peebles a castigat o jumatate din premiu pentru „descoperirile teoretice in cosmologia fizica”, iar cealalta jumatate este impartita de Michel Mayor si Didier Queloz pentru „descoperirea unei exoplanete care orbiteaza o stea asemanatoare Soarelui”.

„Sfatul meu pentru tinerii care vor sa se dedice stiintei: sa se dedice acestui domeniu doar pentru ca iubesc stiinta, pentru ca sunt fascinati de ea”, a declarat James Peebles marti, la scurt timp dupa anunt.

„Cadrul teoretic, dezvoltat de-a lungul a doua decenii, al lui James Peebles, este fundamentul intelegerii noastre moderne a istoriei universului, de la Big Bang pana in zilele noastre”, sustin oficialii Nobel pe pagina de Twitter.

Premiul Nobel in Fizica din acest an rasplateste o noua intelegere data structurii si istoriei Universului si a primei descoperiri a unei planete care orbiteaza o stea asemanatoare Soarelui aflata in afara sistemului nostru solar. Descoperirile lor au schimbat definitiv conceptia despre lume. 

Laureatul Nobel, James Peebles, a explorat cosmosul, cu miliarde de galaxii si ciorchini de galaxii. Cadrul sau teoretic, dezvoltat pe parcursul a doua decenii, este fundamentul intelegerii noastre moderne a istoriei universului, de la Big Bang pana in zilele noastre.

In 1995, astrofizicianul Michel Mayor si astronomul Didier Queloz au descoperit prima exoplaneta – o planeta din afara sistemului nostru solar – orbitand orbitand de tip solar, 51 Pegasi. Intr-o prima reactie dupa ce au aflat ca au castigat premiul Nobel, cei doi oameni de stiinta au spus ca este „pur si simplu extraordinar”.

Iti recomandam si: Castigatorii premiului Nobel pentru Medicina 2019, anuntati la Stockholm. Cei trei cercetatori au descoperit “modul in care celulele simt si se adapteaza la disponibilitatea oxigenului″⁣

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizica le-a revenit cercetatorilor Arthur Ashkin – pentru „pensete optice si aplicatiile in domeniul sistemelor biologice” – si Gérard Mourou si Donna Strickland – pentru metoda lor de a genera pulsuri optice ultrascurte si de inalta intensitate.

De la infiintarea premiului Nobel pentru fizica si pana in 2018, au fost premiate 112 persoane. In 47 de ani, premiul Nobel pentru fizica a avut un singur laureat, iar cercetatorul John Bardeen a primit distinctia de doua ori.

Trei femei au primit pana in prezent prestigiosul premiu: Marie Curie, in 1903, Maria Goeppert-Mayer, in 1963, si Donna Strickland, in 2018.

Sezonul Nobel a debutat luni, cu premiul pentru medicina, acordat cercetatorilor Gregg L. Semenza, Peter J. Ratcliffe si William G. Kaelin Jr., pentru descoperirile lor privind „modul in care celulele percep si se adapteaza diferentelor de nivel al oxigenului din mediu”.

Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie, joi, cele doua pentru literatura, iar vineri, cel pentru pace. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat pe 14 octombrie.

Anul acesta, fiecare premiu Nobel vine cu un cec in valoare de noua milioane de coroane suedeze (830.000 de euro).

Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului distinctiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901 si au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Articole asemănătoare

Interviu exclusiv cu Daniel Constantin, co-presedinte ALDE. Ce prevede Legea familiei si cand va ajunge proiectul in Parlament

Lucy Ionesco

Înțelege alergiile de primăvară – Cauze, Simptome, Prevenție

Ioana Badulescu

Proteste in Piata Victoriei impotriva Legii gratierii. Manifestantii: „NU gratierii coruptilor – OUG 13 revine. Si noi!”

Ioana Badulescu