Premiul Nobel pentru Pace 2018 a fost castigat de medicul Denis Mukwege si de activista Nadia Murad pentru efortul de a pune capat folosirii violentei sexuale ca arma de razboi
Breaking News IT/Stiinta

Premiul Nobel pentru Pace 2018 a fost castigat de medicul Denis Mukwege si de activista Nadia Murad pentru efortul de a pune capat folosirii violentei sexuale ca arma de razboi

Premiul Nobel pentru Pace 2018 a fost castigat de un medic si o tanara victima a abuzurilor ISIS. Denis Mukwege si Nadia Murad au o contributie esentiala la concentrarea atentiei asupra crimelor de razboi si asupra combaterii acestora⁣, a anuntat Comitetul Nobel.

Premiul Nobel pentru Pace 2018 a fost atribuit medicului ginecolog Denis Mukwege si activistei Yazidi Nadia Murad, pentru eforturile lor de a pune capat folosirii violentei sexuale ca arma de razboi si conflict armat.

″Ambii laureati au o contributie esentiala la concentrarea atentiei asupra crimelor de razboi si asupra combaterii acestora″⁣, se arata in explicatia deciziei Comitetului Nobel norvegian.

Denis Mukwege este renumit pentru asistenta acordata femeilor care au fost abuzate sexual. Este vorba in special de acele victime ale multiplelor cazuri de viol in grup, in care autorii sunt membri ai fortelor rebele din cadrul celui de-al Doilea Razboi din Congo (1998 – 2003).

Mukwege a tratat mii de femei, unele chiar de mai multe ori, efectuand zilnic pana la 10 interventii chirurgicale, intr-un program de 18 ore pe zi.

Nadia Murad este o activista pentru drepturile omului, membra a grupului etno-religios al yaziditilor. In septembrie 2016 a fost numita primul Ambasador ONU al Bunavointei pentru Demnitatea Supravietuitorilor Traficului de Fiinte Umane.

La varsta de 21 de ani (in august 2014), Nadia Murad a fost rapita de Statul Islamic in nordul Irakului impreuna cu mii de alte femei si copii. Ea a fost tinuta ca sclava si abuzata timp de trei luni pana cand a reusit sa scape si sa fuga in Germania.

Nadia Murad a scapat cu ajutorul unei familii de musulmani din Mosul, care a ajutat-o sa obtina acte false islamice si sa fuga din teritoriul controlat de ISIS. De atunci, ea a devenit o activista pentru drepturile omului, aducand in atentia comunitatii internationale situatia dificila a comunitatii yazidi, in special sclavia sexuala a tinerelor yazidi si traficul de femei si copii capturati de Statul Islamic.

Stiri pe aceeasi tema

Iranul recunoaste ca a doborat avionul ucrainean, insa spune ca a fost consecinta unei erori umane si a aventurismului SUA

Cristiana Petrariu Bota

Rusia a atacat trei nave ucrainene in Marea Neagra, Consiliul de Securitate al ONU se intruneste de urgenta

Ioana Badulescu

Sporul pentru personalul medical si auxiliar care ingrijeste pacienti COVID-19 a fost majorat pana la 85% din salariul de baza

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult