Premiul Nobel pentru pace, acordat presedintelui Columbiei Juan Manuel Santos. Se regasesc columbienii in aceasta distinctie?
Breaking News

Premiul Nobel pentru pace, acordat presedintelui Columbiei Juan Manuel Santos. Se regasesc columbienii in aceasta distinctie?

Premiul Nobel pentru pace a fost acordat, vineri, presedintelui Columbiei Juan Manuel Santos. Ales in fruntea Columbiei in 2010, Juan Manuel Santos a negociat ani intregi un acord de incetare a focului cu Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC – Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). Presedintele columbian a fost recompensat cu premiul Nobel pentru pace ca urmare a eforturilor depuse pentru solutionarea pe cale pasnica a razboiului civil din Columbia, potrivit anuntului facut de Comitetul Nobel norvegian.

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat unui presedinte are conduce o tara in care pacea abia acum isi face loc. Conflictul cu fortele FARC a durat 52 de ani si semnarea acordului de pace la finele lunii septembrie a fost salutata de toti liderii lumii. La sfarsitul saptamanii trecute populatia a respins la referendum acordul de pace la o diferenta foarte mică. Tabara câştigătoare la referendum nu se opune pacii cu FARC, dar considera ca statul, prin presedintele Juan Manuel Santos, ar fi facut concesii inacceptabile.

In opinia politicienilor romani, atribuirea premiului Nobel presedintelui Santos ar putea incuraja procesul de pace din Columbia. Europarlamentarul Cristian Preda, care s-a aflat recent la Bogota, a declarat la RFI ca atribuirea acestui premiu lui Santos este o surpriza si poate fi privit ca pe o incurajare pentru ca lucrurile sa nu revina la ce a fost.

NOBEL 2016. Trei oameni de stiinta britanici au obtinut premiul Nobel pentru Fizica pentru descoperiri in materia cuantica

„Atribuirea premiului lui Santos e totuşi o surpriză, în condiţiile în care referendumul a eşuat şi va fi nevoie de o nouă discuţie despre conţinutul acordului de pace (…). Cred că acordarea acestui premiu Nobel preşedintelui Santos este şi o încurajare, un sprijin pentru ca lucrurile să nu se întoarcă într-un fel înapoi”, a spus parlamentarul Cristi Preda la RFI.

Se regăsesc columbienii în acest premiu Nobel pentru pace sau îl percep ca fiind obţinut doar de preşedintele ţării? „Santos era foarte slab în sondaje. El a avut încredere de 10%-15% şi ăsta este unul dintre motivele pentru care referendumul a picat. Premiul Nobel s-ar putea să fie văzut ca o compensaţie, dar cred eu, e şi o expresie a încrederii comunităţii internaţionale în ce a făcut Santos”, mai spune Cristian Preda.

„Premiul ar trebui să fie considerat drept un omagiu adus poporului columbian, care în pofida greutăţilor şi abuzurilor, nu şi-a pierdut speranţa într-o pace dreaptă, dar şi tuturor celor care au contribuit la procesul de pace”, se afirmă în comunicatul dat publicităţii de Comitetul Nobel norvegian.

Stiri pe aceeasi tema

Termenul de depunere a declaratiei unice, prelungit de Guvern pana pe 31 iulie. Toate modificarile raman in vigoare, se schimba doar termenul de depunere

Ioana Badulescu

Premiul Nobel pentru Chimie 2019 a fost acordat unei echipe de cercetatori pentru dezvoltarea bateriilor pe baza de litiu-ion

Cristiana Petrariu Bota

SONDAJ AVANGARDE. Pe cine ar vota romanii, daca astazi s-ar organiza alegeri prezidentiale

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult