7.9 C
România
26 septembrie 2021
Centrul pentru Jurnalism Independent: Adolescentii nu sunt interesati de presa traditionala si de stiri
Breaking News

Presa din Romania e dominata de frica, pe o piata in cadere libera. Jurnalismul de calitate, in doze tot mai mici

Centrul pentru Jurnalism Independent a analizat starea presei din Romania din ultimele sase luni, iar concluzia nu este deloc optimista. Frica este cuvantul cel mai potrivit pentru starea presei romanesti. Frica ca nu vor putea supravietui, pe o piata aflata in derapaj maxim. Frica se resimte in ziare si la televizor. Si nu numai. Despre vulnerabilitatea si problemele presei din Romania a vorbit la TVR 1, in emisiunea „Ora de Ştiri”, Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.

De ce se tem jurnaliştii? Cu siguranţă nu de ştirile din teatre de război sau de relatări făcute sub tensiune. Jurnaliştilor le este frică însă că nu vor supravieţui pe o piaţă aflată în cădere liberă şi unde regulile jocului sunt încălcate. Se tem să nu rămână fără publicitate – principala sursă de venit pentru majoritatea instituţiilor de media, şi implicit că vor rămâne fără slujbe.

Se tem în egală măsură şi de abuzurile statului – chiar dacă se luptă zilnic să le demaşte. Şi acestea sunt doar câteva exemple.

Cum arată presa din România văzută prin ochii publicului: E, în primul rând, lipsită de conţinut de calitate, derapajele sunt din ce în ce mai prezente, jurnalismul de calitate e consumat în doze mici, iar pe piaţă sunt foarte puţine produse pentru care publicul ar fi dispus să plătească.

Invitatul Orei de Ştiri, Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, a constatat prin studiul despre starea presei româneşti din ultimele şase luni că din ce în ce mai mulţi jurnalişti sunt dispuşi să facă compromisuri, din cauza problemelor economice. Există o legătură între scăderea salariilor, reducerea numărului de ziarişti dintr-o redacţie şi derapajele mediatice.

„Vulnerabilitatea economică este principala problemă a presei şi jurnaliştilor. O presă fără bani nu poate să-şi plătească bine jurnaliştii. Iar jurnaliştii care nu sunt bine plătiţi găsesc căi de supravieţuire”, a spus directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.

Ioana Avădani a dat exemplul unor publicaţii din România care au doar doi sau trei angajaţi şi al unui post de radio care funcţionează cu un singur angajat. Un alt semnal de alarmă este faptul că sunt jurnalişti care consideră că autocenzura face parte din meserie.

Studiul se bazează pe discuţii cu profesionişti din presă din peste 20 de oraşe din România.
Sursa video: TVR

Stiri pe aceeasi tema

DNA ancheteaza votul din Diaspora. Au fost depuse peste 40 de plangeri privind obstructionarea dreptului la vot

Cristiana Petrariu Bota

Mediile politice lucreaza discret la o varianta de compromis a legii supravegherii electronice

Cristiana Petrariu Bota

Presedintele Iohannis va veni cu o varianta de premier dupa ce va purta consultari cu toate partidele. Varianta Dacian Ciolos nu este exclusa

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult