-1.9 C
România
5 decembrie 2021
Presa internationala despre vizita Theresei May la Washington: In loc sa se impuna ca o mare putere, Marea Britanie devine sora cea mica a Americii
Externe

Presa internationala despre vizita Theresei May la Washington: In loc sa se impuna ca o mare putere, Marea Britanie devine sora cea mica a Americii

Presa internationala analizeaza pe larg vizita premierului britanic Theresa May la Washington. Marea Britanie devine sora cea mica a Americii, in loc sa se impuna ca o mare putere, comenteaza Corriere della Sera, care atrage atentia ca Brexitul a slabit Marea Britanie, consecintele fiind ingrijoratoare. Lira s-a prabusit, bancile se gandesc serios sa plece din City, in timp ce Uniunea Europeana (UE) ameninta sa impuna conditii foarte dure Marii Britanii.

A fost sau nu un succes vizita Theresei May la Washington, se intreaba RFI, care reda pe larg ce scriu mai multe publicatii europene pe aceasta tema.

Pentru ziarul german Süddeutsche Zeitung, relația americano-britanică nu este una pe picior de egalitate. „Era esențial pentru Marea Britanie să arate că are aliați puternici după Brexit. Acesta este motivul care a făcut-o pe doamna May să meargă imediat la Washington și să facă totul pentru a-l bucura pe Trump. Dar dl. Trump este conștient că ea are mai multă nevoie de el. El poate exploata această ascendență pentru a negocia un acord comercial în avantajul său.”

Și ziarul olandez De Volkskrant se arată sceptic în privința unul acord comercial americano-britanic. „Adepții Brexitului consideră vizita un succes, însă atât prietenii doamnei May cât și dușmanii ei se grăbesc să atragă atenția că obiectivul suprem al lui Trump este de fapt sabotarea comerțului mondial. Acest comerț mondial în care britanicii își pun atât de multe speranțe.”

Donald Trump s-a intalnit cu premierul britanic Theresa May. America sustine 100% NATO!

Corriere della Sera scrie că „Brexitul a slăbit Marea Britanie. Lira s-a prăbușit, băncile au în vedere în mod serios să plece din City și UE amenință să impună condiții foarte dure Marii Britanii. În loc să devină o mare putere în Europa, Marea Britanie a devenit sora mai mică a Americii”.

Pentru Le Monde, ”Punctul principal marcat de d-na May a fost reafirmarea necesității Alianței Atlantice, in fata unui președinte american care o consideră învechită. Primul ministru a marcat de asemenea și diferența de abordare față de Rusia și Putin. Ea i-a amintit dlui Trump de atașamentul Londrei pentru procesul de la Minsk și pentru condițiile stabilite pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. A fost dificil, în aceste condiții, pentru președintele Statelor Unite să-i aducă din nou laude dlui Putin. Așa că, s-a abținut”, notează Le Monde.

În timp ce în Marea Britanie, The Independent se întreabă ”de ce ar trebui să-l credem pe Donald Trump când spune că va lăsa chestiunea torturii la latitudinea lui James Mattis? Sau că el iubește NATO, dintr-o dată? Că el nu se va grăbi să ridice sancțiunile cu privire la Rusia. Sau că îi pasă de un acord comercial cu Marea Britanie? Oare el își va mai aminti chiar numele primului-ministru britanic, când se va trezi în dimineața următoare? Cu toate acestea, pentru că e după Brexit, și în Marea Britanie, America e mai întâi. Chiar mai mult decât înainte”.

Pentru TheTelegraph, relația Marii Britanii cu Statele Unite nu este specială. Dar Londra are nevoie de ea mai mult ca oricând.

D-na May pare să fi făcut o treabă excelentă în promovarea intereselor britanice, precum și a celor ale Occidentului, în întâlnirea cu dl Trump. Ea ar trebui să fie felicitată. A acționat în mod precis, în conformitate cu realitățile politicii noastre actuale”.

Sursa: RFI

Marea Britanie demonteaza asteptarile ca Brexit-ul va incetini avansul economic 

Stiri pe aceeasi tema

Mihail Lesin, apropiat al lui Vladimir Putin, mort intr-o camera de hotel din SUA

Cristiana Petrariu Bota

Suspendarea Parlamentului din Marea Britanie de catre premierul Boris Johnson, declarata ilegala

Ioana Badulescu

ACCIDENT NUCLEAR IN UCRAINA LA CENTRALA ZAPOROJIE

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult