Presedinte ALDE Europa, Hans van Baalen, a declarat intr-un interviu la RFI ca Romania trebuie sa ia in serios recomandarile facute de Comisia de la Venetia si GRECO privind statul de drept. In acelasi timp, eurodeputatul olandez este de parere ca Romania este pregatita sa exercite presedintia rotativa a UE: „Melescanu este un ministru bun, care cunoaste foarte bine Europa, asa ca eu sunt increzator ca va fi o presedintie pozitiva”.
Reporter RFI: Care credeti ca sunt principalele provocari ale Romaniei la presedintia Consiliului UE?
Hans van Baalen: Romania este un stat important in regiune – Moldova, Ucraina, Rusia – asa ca sper ca Romania va fi capabila sa puna pe masa chestiunea securitatii si ca va putea sa lucreze ca presedinte al Uniunii cu Statele Unite, pentru a avea o pozitie ferma fata de Rusia si fata de agresiunea ruseasca din regiune. Asta cred eu ca este important. Desigur, avem problemele curente, precum Brexit, situatia din Magreb si din lumea araba, situatia legata de comertul cu SUA. Deci sunt multe subiecte pe agenda presedintiei romanesti a Uniunii Europene.
Rep.: Ce credeti ca ar trebui si nu ar trebui sa faca Romania, ca presedinte al Consiliului UE?
Hans van Baalen: Romania ar trebui sa fie un mediator eficient, sa aduca cele 28, respectiv 27 de state, dupa Brexit, impreuna, sa formuleze pozitii comune, asta este foarte important. In al doilea rand, m-ati intrebat ce nu ar trebui sa faca Romania. Il avem pe Barnier, care negociaza cu britanicii in numele celor 27 de tari membre ale Uniunii, deci Romania nu ar trebui sa-i faca treaba. Romania ar trebui sa faca in asa fel incat sa le fie posibil lui Barnier si May sa obtina acordul Camerei Comunelor asupra acordului Brexit, altfel vom avea un Brexit dur, ceea ce ar fi rau pentru noi toti.
„E foarte important ca GRECO si Comisia de la Venetia sa fie luate in serios”
Rep.: Cum ati descrie credibilitatea Romaniei, in clipa de fata? Atat Parlamentul European, cat si Comisia Europeana au criticat Bucurestiul pentru modificarile aduse legilor justitiei. Cat conteaza acest lucru, in context?
Hans van Baalen: Bineinteles ca are un impact, dar noi in grupul ALDE din Parlamentul European si in partidul ALDE, pe care-l conduc, am spus ca ni se pare foarte important ca atat Comisia de la Venetia, cat si GRECO sa fie luate in serios, in privinta recomandarilor facute Romaniei privind statul de drept. E foarte important, dar vom judeca Romania in functie de intregul ei mandat la sefia Consiliului Uniunii Europene, nu vom tine cont de un singur punct, indiferent cat de important ar fi el.
Rep.: Ati spune ca Romania este un presedinte atipic al Consiliului UE?
Hans van Baalen: Nu, nu as spune asta. Am spus-o intr-un sens mai degraba pozitiv, referindu-ma la pozitia geo-strategica a Romaniei in regiune, relatia ei cu SUA si NATO sunt importante argumente favorabile. Daca va uitati la alte presedintii, toate au puncte slabe si puncte forte, indiferent ca vorbim de o tara mica sau mare din estul sau vestul Europei. Va trebui sa evaluam peste sase luni cat de productiva a fost presedintia romaneasca. Sa fim optimisti si sa speram ca Romania este capabila sa reformeze statul de drept intr-un mod pozitiv, cu ajutorul recomandarilor Comisiei de la Venetia si altor foruri ale Consiliului Europei.
Rep.: Credeti ca Romania este pregatita sa exercite mandatul de presedinte al Consiliului Uniunii Europene?
Hans van Baalen: Da, cred ca asta nu va fi o problema. Am avut o presedintie germana cu mult timp in urma, care nu a fost atat de bine organizata, desi vorbim de o tara mare, cu multa experienta. Am avut de asemenea mandate ale unor tari mici, ca Belgia, Danemarca sau Olanda, care au fost bune. Prin urmare, haideti sa judecam mandatul Romaniei dupa o jumatate de an, dar eu sunt optimist. Melescanu este un ministru bun, care cunoaste foarte bine Europa, asa ca eu sunt increzator ca va fi o presedintie pozitiva.
Interviul integral pe site-ul RFI