Comisia Europeana l-a respins si pe Dan Nica, a doua propunere a Romaniei pentru postul de comisar european
Breaking News Externe

Presedinte CE: Acordul Brexit negociat 3 ani nu poate fi modificat unilateral, ignorat sau sa nu i se mai aplice dispozitiile

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un avertisment Marii Britanii, dupa ce premierul Boris Johnson si-a exprimat intentia de a modifica unele angajamente asumate in cadrul acordului Brexit. Ca reactie, Ursula von der Leyen a declarat, miercuri, ca acordul privind retragerea Marii Britanii din UE, semnat in ianuarie, nu poate fi “modificat unilateral, ignorat”, intelegerea agreata in detaliu de ambele parti fiind “o chestiune de drept, de incredere si de buna credinta”.

„Acest acord de retragere a durat trei ani sa fie negociat si am lucrat fara incetare la el. Rand cu rand, cuvant cu cuvant. Impreuna am reusit. Rezultatul garanteaza drepturile noastre cetatenesti, interesele financiare, integritatea pietei unice si, in mod crucial, Acordul din Vinerea Mare. UE si Regatul Unit au agreat impreuna ca era cea mai buna si singura modalitate de asigurare a pacii pe insula Irlandei. Nu vom da niciodata inapoi la acest lucru. Nu poate fi modificat unilateral, ignorat sau sa nu i se mai aplice dispozitiile. Este o chestiune de drept, de incredere si de buna credinta. Increderea este fundatia oricarui parteneriat puternic”, a afirmat ea in discursul privind starea Uniunii, sustinut in Parlamentul European.

Ursula von der Leyen a citat-o pe Margaret Thatcher, fost premier britanic: „Regatul Unit nu isi incalca tratatele. Asta ar fi rau pentru Marea Britanie, rau pentru relatiile cu restul lumii si rau pentru orice viitor tratat comercial”.

„Ce era adevarat atunci este in continuare adevarat”, a subliniat sefa CE.

Declaratiile sale survin dupa ce premierul britanic Boris Johnson a propus un controversat proiect de lege care revine asupra unor angajamente asumate in cadrul acordului privind Brexit-ul, in special in ceea ce priveste protocolul menit a evita intoarcerea la o frontiera intre Irlanda si Irlanda de Nord.

Ursula von der Leyen a mai declarat ca orice zi care trece reduce sansele de a ajunge la un nou acord comercial cu Marea Britanie si a atras atentia Londrei ca a mai ramas „foarte putin timp” pentru adoptarea unei intelegeri pana la sfarsitul anului, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

In discursul sau privind starea Uniunii, presedinta CE a dedicat doar cateva fraze subiectului Brexit, concentrandu-se in special pe relansarea economica in urma pandemiei de coronavirus, precum si pe investitiile din domeniile digital si ecologic, comenteaza agentia britanica de presa.

„Cu fiecare zi care trece, sansele unui acord obtinut la timp incep sa se reduca. Ne-a mai ramas foarte putin timp”, a spus Ursula von der Leyen.

Stiri pe aceeasi tema

REMANIERE IN GUVERNUL DANCILA: Nicolae Moga propus la Interne, Ramona Manescu la Externe, Mihai Fifor – vicepremier

Cristiana Petrariu Bota

Legea pensiilor speciale pentru militari, politisti si servicii secrete va fi modificata de Guvern

Delia Ion

Raport Moody’s: Cresterea rapida a salariilor in Romania pune in pericol competitivitatea economica si amplifica deficitul de cont curent

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult