8.4 C
România
27 februarie 2024
Breaking NewsExameneSocial

Presedintele Academiei Romane: In universitatile din Romania se poate studia ca in scolile de nivel peste mediu din lume

Presedintele Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, rector al Universitatii Babes Bolyai din Cluj, a declarat la RFI ca in cateva universitati din Romania se poate studia la fel de bine ca in scolile de nivel peste mediu ale lumii. Ioan Aurel Pop este de parere ca universitati precum cele din Cluj, Bucuresti, Iasi sau Timisoara au crescut foarte mult in ultimii ani. De altfel, cele patru unitati de invatamant superior au fost nominalizate in topul celor mai bune universitati din Asia centrala si din jumatatea estica a Europei.

Universitatea Babes Bolyai din Cluj este cea mai bine cotata unitate de invatamant superior din Romania in topul intocmit de site-ul recunoscut la nivel international topuniversities.com. Ierarhia, care include cele mai bune universitati din Asia centrala si din jumatatea estica a Europei, este dominata de scoli din Rusia, Cehia, Turcia si Polonia, pe primul loc situandu-se Universitatea de stat Lomonosov, din Moscova.

Babes Bolyai a urcat in acest clasament pana pe pozitia a 34-a, fiind pentru prima data cand universitatea clujeana devanseaza in acest top Universitatea Bucuresti, care se afla pe locul 37. In aceeasi ierarhie, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi este pe pozitia a 59-a, iar Universitatea de Vest din Timisoara pe locul 72.

Prof. Ioan Aurel Pop: In Romania, se poate studia ca in universitatile din afara

Rectorul Universitatii Babes Bolyai din Cluj, Ioan Aurel Pop, presedinte al Academiei Romane, explica ascensiunea universitatii ardelene intr-un interviu acordat RFI.

”Inca din urma cu 6 ani, am luat niste masuri datorita unui colectiv nou de conducere din fruntea universitatii. Am stabilit norme clare de cercetare pentru toate cadrele didactice. Am reusit sa punem la punct un numar de institute integrate universitatii care se manifesta in domenii de varf. (…) Alaturi de Universitatea Bucuresti, am intrat in acest proiect de alcatuire a unor poluri universitare pe care l-a lansat Franta prin vocea presedintelui ei. (…) Participam la schimbul international de valori in domeniul invatamantului superior si al cercetarii. Activitatile noatre de cercetare sunt publicate si in engleza, franceza si germana in ”periodice” la nivel international. Am reusit sa ne aratam masura valorii. Altfel, stiti, culturile si limbile mici au handicapul de a nu fi luate in seama. In plus, avem elevi si profesori din strainatate.”

Profesorul mai spune ca ”nu numaidecat, daca te duci la o universitate straina gasesti conditii mai bune decat in Romania, unde se poate studia ca in universitatile de nivel mediu spre superior din Germania, Franta, Italia, Spania sau SUA. In cateva domenii noi am reusit cu fonduri europene sa avem dotari de prim plan. La Universitate Babes Bolyai din Cluj exista departamente speciale care se ocupa cu accesarea fondurilor europene.

Related posts

LEGEA SALARIZARII 2017. Salariile medicilor vor porni de la 1.200 de euro/luna, iar cel mai mare salariu il va avea medicul de la medicina de urgenta

Lucy Ionesco

Decembrie, prima luna de iarna! Luna cadourilor este asteptata cu nerabdare de cei mici si cei mari

Lucy Ionesco

PENSII PASTE 2017. Pensiile vor fi platite mai devreme in aprilie

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult