Presedintele Consiliului Concurentei nu va mai fi numit de presedintele Romaniei, ci de Parlament

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu mai 3, 2018 19:45
Warning: A non-numeric value encountered in /home3/hotweek/public_html/wp-content/themes/allegro-theme/functions/other.php on line 93

Presedintele Consiliului Concurentei nu va mai fi numit de presedintele Romaniei, ci de Parlament

Deputatii din Comisia Juridica si Comisia de Industrii au decis, joi, intr-o sedinta comuna ca presedintele Consiliului Concurentei va trebui sa fi indeplinit functii de conducere cu largi responsabilitati pentru o perioada de cel putin 15 ani. Totodata, presedintele Consiliului Concurentei nu va mai fi numit  de catre presedintele Romaniei, pe baza votului dat de Parlament

Amendamentul PSD, votat joi de deputati la proiectul de lege privind organizarea si functionarea Consiliului Concurentei, va intra in vigoare dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, Senatul urmand sa fie Camera decizionala.

Daca amendamentul va intra in vigoare, actualul presedinte al Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, va putea fi schimbat.

Conform amendamentului, “Presedintele trebuie sa fi indeplinit functii de conducere cu largi responsabilitati pentru o perioada de cel putin 15 ani, in care a facut dovada inaltei sale competente profesionale si manageriale”.

Deputatii au mai adoptat un amendament al PSD, conform caruia “membrii Consiliului Concurentei sunt numiti prin decret de catre presedintele Romaniei, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea Comisiilor Juridice ale celor doua Camere”. Pana in prezent, presedintele Consiliului Concurentei nu era numit la propunerea Comisiilor Juridice, ci a plenului Consiliului, propunerea fiind dupa aceea aprobata de Guvern.

Mai exact, “numirea membrilor plenului Consiliului Concurentei se realizeaza de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurentei, cu avizul Guvernului si dupa audierea candidatilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului”.

Liberalii sustin ca este vorba de fapt de doua proiecte de lege si a criticat amendamentele adoptate, care, in opinia sa, vor conduce, dupa publicarea in Monitorul Oficial, la “numirea in fruntea Consiliului Concurentei a unui om de paie la dispozitia PSD”. Ei atrag atentia ca viitorul presedinte al Consiliului Concurentei nu va mai fi stabilit ca pana acum, presedintele Romaniei este exclus din aceasta procedura, Parlamentul fiind cel care va decide.

“Pe cale de consecinta, la conducerea Consiliului Concurentei va fi instalat un om de paie la indemana presedintelui Dragnea. Modificarile operate astazi sunt relevante in acest sens”spun reprezentantii PNL.

 

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.