Presedintele Iohannis, dupa caderea Guvernului Dancila: Astazi a castigat Romania, dar batalia cu PSD nu s-a incheiat aici
Breaking NewsPoliticaSocial

Presedintele Iohannis a anuntat relaxarea restrictiilor dupa data de 15 mai. Mastile vor fi obligatorii in spatiile publice

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, dupa o sedinta la Palatul Cotroceni pe tema masurilor de gestionare a epidemiei COVID-19, ca dupa 15 mai cetatenii se vor putea deplasa fara a mai completa declaratie pe proprie raspundere. De asemenea, presedintele a mai anuntat ca mastile de protectie vor fi o obisnuinta.

Iohannis a subliniat la finalul sedintei ca multe dintre restrictii vor ramane totusi in vigoare. Romanii vor fi obligati, dupa data de 15 mai, sa poarte masti de protectie in spatiile inchise si in mijloacele de transport in comun, a mai anuntat Klaus Iohannis.

”Am decis astazi ca dupa data de 15 mai toata lumea va fi obligata sa poarte masti de protectie in spatiile publice inchise si atunci cand folosim transportul public in comun. Aceasta masura nu este limitata in timp si vom putea sa renuntam la purtarea mastii poate la anul, atunci cand aceasta pandemie va fi sub control si nu mai exista riscul infectarii”, a spus presedintele.

Principalele declaratii facute de Klaus Iohannis:

– O a doua masura pe care am decis-o este una care cu siguranta va bucura pe foarte multi romani. Dupa data de 15 mai, deci dupa ce se epuizeaza actuala stare de urgenta, vom renunta la restrangerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restrictiile de deplasari individuale. Sau, invers spus, vom putea sa ne deplasam in spatii publice fara sa trebuiasca sa declaram in prealabil unde mergem si de ce mergem. Este vorba despre libertatea de miscare individuala.
Evident, pentru protectia generala a populatiei si pentru protectia individuala, multe restrangeri vor ramane in continuare in vigoare. In acest fel, vor ramane cu siguranta o vreme – vorbesc dupa 15 mai – in vigoare interdictiile pentru adunari publice, pentru manifestari de tot felul.

– Vor ramane si alte interdictii in vigoare, dar aceasta nu va ramane in vigoare, si mi s-a parut important sa va dau aceasta veste, ca sa avem cu totii aceasta perspectiva, dupa 15 mai.


– Pana in 15 mai, pana cand se epuizeaza actuala stare de urgenta, toate restrictiile raman in vigoare! Repet: pana in 15 mai stati acasa! Toate restrictiile raman in vigoare!


– Dupa 15 mai vom putea sa ne miscam mai liber, insa viata nu va reveni, din pacate, la normalitatea pe care am cunoscut-o inaintea acestei pandemii. 
Vom avea un plan de relaxare in pasi, vom stabili exact care activitate cand poate sa inceapa.

– O activitate extrem de importanta este activitatea scolara si chiar in aceasta dupa-amiaza voi avea o intalnire cu conducerea Ministerului Educatiei pentru a incepe sa elaboram un plan concret pentru revenirea elevilor la scoala. Cum va arata acest plan va fi prezentat public in momentul in care este elaborat cu toate detaliile aferente.


– In paralel, se lucreaza la o analiza si la un plan care va prevedea exact cum se va reveni in activitatea economica, in special in zonele care au fost puternic restrictionate, de exemplu zona comerciala. Sa nu ne imaginam ca totul revine la normal in 15 mai.


– Unele restrictii vor disparea, multe altele, din pacate, vor ramane in picioare si, pas cu pas, dupa un calendar care tine, evident, si de evolutia cazurilor de COVID-19, vom incerca sa intram in ceea ce se numeste „intr-o noua normalitate”, fiindca, din pacate, specialistii, expertii, medicii ne spun ca virusul nu va disparea.


– Deci, va trebui sa gasim o modalitate de trai cu acest virus, cu aceasta epidemie. Asta inseamna, in traducere libera ca, pe masura ce interdictiile impuse de autoritati vor fi luate inapoi, raspunderea fiecaruia dintre noi va deveni mai mare.

Raspunderea fiecaruia va deveni mai mare pentru toti, in mod special insa pentru categoriile vulnerabile. Cei mai in varsta, cei cu alte afectiuni vor trebui sa aiba mult, mult mai multa grija de ei si noi va trebui sa avem mai multa grija cum interactionam cu persoanele care sunt mai expuse riscului de infectare.

 

Articole asemănătoare

SNMF: Medicii de familie nu vor mai acorda consultatii gratuite din 3 ianuarie si nu vor mai elibera retete compensate si bilete de trimitere

Lucy Ionesco

„Dor de dor de tine”, un nou volum de poezii lansat de Constantin Romulus Preda la Editura Bestseller

Lucy Ionesco

Printul Nicolae, exclus din linia de succesiune de Regele Mihai

Lucy Ionesco