Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care exclude CSAT din procedura de numire a directorului DGIPI. Legea pentru aprobarea OUG privind infiintarea, organizarea si functionarea Directiei Generale de Protectie Interna a Ministerului Afacerilor Interne elimina obligativitatea ca seful DGPI sa fie cadru militar, precum si obligativitatea de a avea avizul CSAT pentru numirea sa in functie.
Klaus Iohannis declara in aceasta primavara ca „atata vreme cat institutia e militarizata, nu poate functiona fara aviz CSAT”. Asta dupa ce ce plenul Senatului votase proiectul pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.76/2016 privind Directia Generala de Protectie Interna (DGPI) a MAI, astfel incat seful DGPI sa poata fi numit si eliberat din functie de catre ministrul Afacerilor Interne fara avizul CSAT, asa cum era prevazut pana atunci, si sa nu fie obligat sa fie cadru militar.
Curtea Constitutionala a respins, in luna iunie, sesizarea de neconstitutionalitate depusa de senatorii PNL pentru aceasta lege. Curtea a respins sesizarea in toate cele trei puncte ale sale: incalcarea principiului bicameralismului, numirea unei persoane civile la conducerea DGPI si neavizarea sa de catre CSAT.
Senatul a adoptat, pe 15 mai, cu majoritate de voturi, in calitate de camera decizionala, Ordonanta de Urgenta 76/2016 prin care guvernul Ciolos a infiintat Directia Generala de Protectie Interna (DGPI), eliminand din textul actului normativ obligativitatea ca directorul general al institutiei de a fi militar precum si pe aceea ca el sa fie numit in functie cu avizul CSAT.
Potrivit articolului 8, alin. 1 al Legii de aprobare a ordonantei de urgenta, „directorul general al Directiei Generale de protectie Interna este numit si eliberat din functie de catre ministrul Afacerilor Interne”. In textul ordonantei de urgenta se prevedea ca directorul DGPI este cadru militar in activitate si este numit in functie prin decizia prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne si cu avizul CSAT.
Noua forma a legii a fost adoptata la initiativa senatorilor din coalitia guvernamentala, cu 75 de voturi „pentru”, 29 „impotriva” si 2 abtineri.