10.3 C
România
22 septembrie 2021
Consultari Cotroceni
Breaking News Politica

Presedintele Iohannis a suspendat sedinta CSAT si a cerut Guvernului sa vina cu un nou proiect de rectificare bugetara

Ședință CSAT a fost suspendată. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, astăzi, că a suspendat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării fără a emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară și a cerut Guvernului să vină cu un nou proiect. Șeful statului a explicat, într-o declarație de presă la Cotroceni, că nu înțelege de ce au fost tăiate fonduri de la instituțiile din domeniul securității naționale, având în vedere că rectificarea, atât prima variantă, cât și cea publicată aseară, este prezentată de Guvern drept „puternic pozitivă”. Guvernul urmează să se reunească mâine într-o nouă ședință.

“Guvernul nu a venit cu niciun fel de explicații pentru aceste tăieri. Pe de altă parte, directorii serviciilor și instituțiilor ne-au prezentat situația din punctul lor de vedere, arătând foarte clar că, în aceste condiții de tăiere, nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT, tot cu acest Guvern, în prima parte a anului 2018.Având în vedere toate acestea, nu s-a putut obține consens, adică unanimitate în CSAT, și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară. Este obligație acest aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării atunci când se discută bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale. Asta ca să înțeleagă toată lumea că nu este în niciun caz o chestiune facultativă sau opțională, sau cum doriți. În consecință, aștept, și asta le-am spus sigur membrilor Guvernului, să revină cu un nou proiect de rectificare bugetară, care elimină aceste tăieri inexplicabile, dacă vrem să fim oameni serioși.”, a precizat Klaus Iohannis.

Suspendarea ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării nu are temei legal, a declarat ministrul Finanțelor Publice. Eugen Teodorovici a cerut desecretizarea stenogramei ședinței în care s-a discutat despre rectificarea bugetară. Mai mult, ministrul avertizează că orice întârziere poate să creeze efecte negative la nivelul economiei: întârzieri în plata salariilor, pensiilor, compensațiilor pentru pesta porcină.

Acest lucru nu se va întâmpla, este de părere Mircea Coșea, profesor de Economie. Și asta pentru că „niciun guvern nu are curajul și nici moralitatea să nu mai plătească pensiile și salariile, doar ca să se lupte politic cu președintele. Pentru că guvernul are mijloacele ca să le plătească, dar la nivelul anului trecut sau la nivelul primului semestru al anului în curs. Nu poate să plătească mai mult pentru că nu are legea. Rectificarea îi dă dreptul, prin lege, să cheltuiască mai mult, adică să plătească majorarea pensiilor”, declară la RFI, Mircea Coșea.

Potrivit unor surse politice, liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au avut în această seară o discuție cu premierul Viorica Dăncilă despre rectificarea bugetară, urmare a situației din CSAT.

Stiri pe aceeasi tema

Ludovic Orban: Sunt foarte increzator in capacitatea PNL de a construi o majoritate parlamentara

Teodora Badescu

Unirea Principatelor, Iasi: Prezenta presedintelui Iohannis a dus la masuri sporite de securitate

Cristiana Petrariu Bota

Presedintele Iohannis a convocat-o pe Viorica Dancila la Palatul Cotroceni. Intalnirea are loc intr-un context politic sensibil

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult