Presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa anunte numele noului premier, nu inainte de a mai avea o data consultari cu partidele la Palatul Cotroceni. Conducerea PNL, in frunte cu Ludovic Orban, discuta luni conditiile preluarii guvernarii, care va fi anuntata oficial dupa discutiile cu sefii partidelor din Opozitie. Noul Guvern este conturat in prezent de PNL la circa 16 ministere, fata de 24 cate are Guvernul Dancila.
PNL intentioneaza sa treaca de votul Parlamentului cel mai tarziu joia viitoare. Ministrii noului Guvern Orban vor fi decisi dupa o discutie cu presedintele Klaus Iohannis. De mentionat ca partidele care au sustinut motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila au pus deja conditii, ramane de vazut care va fi rezultatul votului. Singurii care au anuntat ca vor vota in bloc pentru sunt parlamentarii minoritatilor.
Potrivit unor surse liberale, pentru fiecare minister liderul partidului va avea trei variante de ministri. De asemenea, este foarte probabil ca in noua garnitura de la Palatul Victoria sa nu se gaseasca multe dintre numele grele ale partidului, care se pregatesc pentru un mandat plin.
Pentru structura noului guvern, PNL ia in calcul comasarea mai multor ministere. Ministerul Afacerilor Externe se comaseaza cu Ministerul Afacerilor Europene si, posibil, cu cel al Romanilor de pretutindeni. Ministerul Economiei se comaseaza cu Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri si Turismul. Ministerul Mediului se comaseaza cu Ministerul Apelor si Padurilor. Ministerul Educatiei se comaseaza cu Ministerul Cercetarii si Ministerul Tineretului si Sportului.
Domeniile cheie ale guvernarii ar putea fi incredintate unor semi-tehnocrati: Externe, Sanatate, Finante, Aparare, posibil si Justitie.
Ministerul de Interne – Marcel Vela, fostul presedinte al comisiei de aparare din Senat
Ministerul Educatiei – Monica Anisie, presedinte PNL Sector 2, fost secretar de stat la Ministerul Educatiei, in Guvernul Ciolos
Ministerul Dezvoltarii – Robert Sighiartau, secretarul general al PNL (numele lui Sighiartau este luat in calcul si pentru portofoliul Economiei)
Ministerul Transporturilor – Lucian Bode, presedintele Comisiei de transporturi din Camera Deputatilor
Ministerul Muncii – Violeta Alexandru, presedintele PNL Bucuresti
Ministerul Economiei – Virgil Popescu, vicepresedintele Comisiei de industrii din Camera Deputatilor
Ministerul Agriculturii – Emil Dumitru, liderul federatiei ProAgro
Ministerul Fondurilor Europene – Bogdan Glavan, consilierul pe probleme economice a lui Ludovic Orban
Ministerul Apararii -Nicolae Ciuca (seful Statului Major al Apararii). Este luat in calcul si deputatul PNL Ovidiu Raetchi, presedintele Comisiei de aparare
Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu, consilierul prezidential pentru politica externa
Ministerul Sanatatii – Vasile Rimbu, managerul Spitalului Judetean Suceava
Ministerul Finantelor – un specialist din afara partidului, posibil Cristian Paun, profesor la ASE, consilierul presedintelui PNL, Ludovic Orban
Ministerul Justitiei – un tehnocrat.