27.1 C
România
22 septembrie 2023
Presedintele Iohannis s-a intalnit cu Dancila si Melescanu: Tensiunile interne pe teme de politica externa trebuie sa inceteze imediat. Deciziile se iau cu responsabilitate
Breaking NewsPolitica

Presedintele Iohannis o reclama pe Viorica Dancila la CCR, semnaland un conflict juridic: Premierul si-a arogat atributiile presedintelui

Preşedintele Klaus Iohannis nu este de acord cu desemnarea vicepremierului Paul Stănescu la conducerea Guvernului în locul Vioricăi Dăncilă, aflată în vacanță. Șeful statului a sesizat CCR semnalând un conflict juridic de natură constituţională. Klaus Iohannis susține că legea este clară, atribuția desemnării unui înlocuitor pentru premier fiind o prerogativă a președintelui țării, nu a șefului Guvernului.

Șeful statului a transmis preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, o cerere de soluţionare a unui conflict juridic de natură constituţională apărut între prim-ministru României şi Preşedintele României. Instituția prezidențială contestă practic desemnarea lui Paul Stănescu la conducerea operativă a Guvernului pe durata absenţei Vioricăi Dăncilă, aflată în concediu.

Iohannis afirmă că „prin desemnarea unui alt membru al Guvernului să exercite atribuţiile prim-ministrului, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, în calitate de prim-ministru şi-a arogat o atribuţie care, potrivit Constituţiei aparţine altei autorităţi publice, respectiv Preşedintelui României, potrivit dispoziţiilor art. 107 alin.(3) din Constituţie”.

Or, viceprim-ministrul Paul Stănescu, desemnat să exercite atribuţiile prim-ministrului, ”nu poate să conducă şedinţele Guvernului şi nici să semneze valabil actele adoptate de Guvern, aceste atribuţii revenind în mod exclusiv prim-ministrului învestit de Parlament”, argumentează preşedintele în sesizare.

În plus, șeful statului remarcă faptul că atribuţia preluată de Stănescu este „conducerea operativă a activităţii Guvernului României”, afirmând că această noţiune „nu se regăseşte în Constituţie şi nici nu beneficiază de o definiţie legală”.

Preşedintele aminteşte rolul esențial al premierului, ale cărui prerogative îi conferă o autoritate de necontestat în interiorul Guvernului, legiuitorul stabilind că atunci când în Cabinet nu se poate ajunge la consens, deciziile sunt luate de către prim-ministru.

În aceste condiții, „decizia prim-ministrului de a renunţa temporar la exercitarea atribuţiilor de conducere a Guvernului poate duce şi la situaţii conflictuale între prim-ministru şi membrii propriului Cabinet, în ceea ce priveşte funcţionarea Guvernului şi legalitatea actelor sau măsurilor promovate”, afirmă şeful statului care îl acuză pe premier de încălcarea Constituției.

Vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, va exercita, în perioada 6 – 13 august, atribuţiile premierului Viorica Dăncilă, care în această perioadă va fi în concediu de odihnă.

La fel de important de menționat este că CCR nu poate da un răspuns anterior acestei perioade privind sesizarea președintelui Klaus Iohannis întrucât judecătorii CCR sunt în vacanță până în luna septembrie.

Related posts

Protest cu 400.000 de oameni in Bucuresti si in tara, se cere demisia Guvernului. Este cel mai mare protest din ultimii 25 de ani

Delia Ion

Chiliman, sub control judiciar: Nu exista dovezi la dosar. O sa vin la Politie de doua ori pe saptamana

Lucy Ionesco

Dacian Ciolos: 2016 a fost cel mai performant an, au intrat in tara peste 7 miliarde de euro. Guvernul PSD/ALDE arecateva miliarde bune pe minus

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult