21.1 C
România
26 septembrie 2022
Klaus Iohannis
Breaking NewsPolitica

Presedintele Iohannis propune partidelor un acord national pentru anularea modificarilor la legislatia din justitie

Presedintele Klaus Iohannis propune partidelor un acord national pentru anularea modificarilor la legislatia din justitie, conform votului dat de romani la referendum. Concret, Iohannis a invitat partidele politice parlamentare sa semneze un acord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei, care va include si revizuirea modificarilor la legile justitiei.

„Am constatat ca exista o larga convergenta, marea majoritate a partidelor sunt de acord ca rezultatele acestui referendum trebuie implementate asa cum a votat poporul. Sunt de acord partidele ca trebuie consolidat parcursul european al Romaniei. In consecinta, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot si consultarile am decis sa invit partidele politice parlamentare sa semnam un acord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei sau, daca vreti altfel, un pact politic pentru Romaniei europeana”, a spus presedintele Klaus Iohannis.

Ce va contine acordul politic national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei:

– transpunerea in legislatie a interdictiei privind amnistia si gratierea pentru infractiuni de coruptie.
transpunerea in legislatie a interdictiei adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor, al organizarii judiciare corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu privire la ordonante
– transpunerea in legislatie a masurilor necesare asigurarii integritatii in functiile publice, revizuirea legilor justitiei, inclusiv a ordonantelor de urgenta prin care au fost modificate, in deplin si strict acord cu avizele Comisiei de la Venetia, a Consiliilor Consultative ale Judecatorilor si Procurorilor Europeni, precum si a rapoartelor Comisiei Europene si GRECO.
– adoptarea modificarilor aduse Codului penal si Codului de procedura penala numai cu respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia si Comisiei Europene.

Presedintele a propus ca cei care vor semna pactul sa se angajeze sa transpuna in legislatie, in cel mai scurt timp, masurile necesare asigurarii – atat in tara, cat si in strainatate – a exercitarii depline a dreptului de vot de catre cetatenii romani.

Proiectul de acord national va fi trimis imediat partidelor parlamentare si va fi pus la dispozitia publicului.

Care este pozitia PSD

Reprezentantii PSD spun ca au aflat din conferinta de presa a presedintelui Klaus Iohannis despre intentia acestuia de a propune partidelor un acord politic national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei, si nu de la consultari, precizand ca vor analiza propunerea.

„PSD a luat la cunostinta, in urma conferintei de presa a presedintelui Klaus Iohannis de astazi, si nu in timpul consultarilor, de intentia acestuia de a propune partidelor politice din Romania un acord politic national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei. PSD va analiza in cadrul Comitetului Executiv National propunerea presedintelui Iohannis si va formula un raspuns oficial”, se arata intr-un comunicat de presa transmis PSD.

„Consideram insa ca in acest moment in care se discuta despre crearea unui consens politic e necesar ca un eventual pact incheiat intre toate partidele politice sa mai contina cateva aspecte vitale pentru interesul Romaniei: 1. Sustinerea unei Uniuni Europene cu o singura viteza, in care toate statele membre sa se bucure de aceleasi drepturi si beneficii. 2. Actiunea tuturor fortelor politice din Romania pentru inlaturarea dublului standard in Uniunea Europeana. Nimic din ce este permis in alte state membre sa nu fie interzis in Romania, iar ceea ce este respectat in alte state sa fie respectat si in Romania. 3. Condamnarea protocoalelor secrete incheiate intre institutiile din sistemul judiciar si alte institutii. Justitia trebuie sa fie independenta si transparenta. 4. Asigurarea si garantarea independentei judecatorilor fata de influentele politice, cat si fata de orice alta forma de presiune exercitata asupra acestora. 5. Garantarea si respectarea in totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si condamnarea publica a oricarei forme de abuz. 6. Armonizarea legislatiei romanesti la valorile si principiile europene pentru inlaturarea oricaror forme de discriminare din societatea romaneasca. 7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activeaza in mai multe state membre, astfel incat sa se elimine discriminarea in privinta salarizarii pe teritoriul Uniunii”, arata reprezentantii PSD.

In ce priveste includerea intr-un asemenea protocol politic a prevederilor votate deja la referendum, acestia considera ca politicienii nu au dreptul si nu pot decide peste vointa romanilor. Cetatenii s-au pronuntat deja asupra celor doua intrebari.

Related posts

Victor Ponta si Catalin Ivan nu mai sunt membri PSD si nu mai figureaza in baza de date a partidului

Ioana Badulescu

Boc intra in structurile de conducere ale noului PNL

Lucy Ionesco

Tudy si-a dat demisia de la Primaria Capitalei, la presiunile lui Tariceanu

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult