Presedintele Iohannis refuza propunerile de ministri facute de premierul Dancila pentru Ministerul Transporturilor si al Dezvoltarii
Breaking News Politica

Presedintele Iohannis se va pronunta cu privire la revocarea Laurei Codruta Kovesi dupa ce va primi motivarea DNA

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că se va pronunţa în privinţa revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, doar după ce va primi motivarea CCR. Klaus Iohannis a spus că ia în calcul să respecte statul de drept, să-l întărească şi să aibă grijă ca procurorii să rămână independenţi, cu respectarea Constituţiei.

Preşedintele a explicat că articolul din Constituţie care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei nu poate însemna sub nici o formă în subordinea acestuia.

Şeful statului mai declară că o decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum. ”Aşa cum am spus, aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact”, afirmă Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit si despre mitingul PSD: ”Mitingurile sunt o formă de protest şi protestul se asociază în mod normal într-o democraţie cu Opoziţia sau cu societatea civilă nemulţumită de guvernare. În nici o societate normală, miting de protest nu se asociază cu cei de la Putere. Cei de la Putere au Guvernul, au Parlamentul, au toate instrumentele pentru a rezolva problemele ţării. Ultima metodă este cea a protestului. Mi se pare o abordare caraghioasă şi pur populistă”.

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat si despre situaţia în care se află un judecător al CCR, aflat în al zecelea an de mandat, deşi chiar Curtea a stabilit că este neconstituţional ca un judecător să depăşească nouă ani de mandat: ”Consider că este o problemă şi nu este deloc o problemă simplă. Într-adevăr, toată lumea se aşteaptă ca primul actor care respectă cu sfinţenie Constituţia să fie chiar CCR şi aflăm în ultima vreme că au apărut îndoieli, semne de întrebare, printr-o decizie a Curţii, care chiar ea declară că un mandat nu poate sub nici o formă depăşi nouă ani, dar în fapt este un judecător care se află deja de zece ani acolo. Nu e simplu să tranşăm această chestiune, dar e foarte regretabil că avem această situaţie, pentru că prin tolerarea acestor mandate mai lungi, ca să nu mă exprim altfel, chiar CCR s-a pus singură în situaţia să-i fie chestionată respectarea supremaţiei Constituţiei, aşa cum scrie în Constituţie”.

Klaus Iohannis, despre posibila suspendare din funcţie: ”Apropo de suspendare, am observat că foarte mulţi sunt preocupaţi de suspendare. Pot să vă spun că eu nu. Nu există nici un motiv de suspendare şi nu mi-e teamă de nici un fel de încercare de suspendare”.

Klaus Iohannis spune că ia în calcul să respecte statul de drept, să-l întărească şi să aibă grijă ca procurorii să rămână independenţi, cu respectarea Constituţiei.

Preşedintele precizează că articolul din Constituţie care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei nu poate însemna sub nici o formă în subordinea acestuia.

Şeful statului mai declară că o decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum.

”Aşa cum am spus, aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact”, afirmă Klaus Iohannis.

Preşedintele spune că decizia CCR aparent vorbeşte doar despre o chestiune foarte concretă, de revocare sau nerevocare a procurorului-şef DNA: ”În realitate, însă, sunt mult mai multe teme care apar, care sunt readuse în discuţie şi care merită discutate. Bunăoară, statutul procurorilor. Eu personal sunt convins şi voi acţiona în consecinţă, evident, că procurorii trebuie să fie independenţi, procurorii în nici un caz nu trebuie să fie controlaţi politic, procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În consecinţă, orice am face noi în România ca stat, trebuie să se asigure independenţa procurorilor, pentru a garanta în definitiv o justiţie independentă”.

Şeful statului precizează că în Constituţie este un articol care spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei: ”Eu înţeleg acest lucru în felul următor: ministrul are sau cel puţin ar trebui să aibă o autoritate în domeniu şi să folosească această autoritate pentru a apăra independenţa procurorilor, pentru a-i apăra chiar pe procurori în dezbaterea publică, fiindcă munca procurorilor este extrem de dificilă. Deci, autoritatea ministrului ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor. În absolut nici un caz autoritatea ministrului din articolul din Constituţie nu înseamnă şi nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. Deci, oricine şi orice ar spune, nu-i poate plasa pe procurori în subordinea unui politician”.

Imediat după declaraţia preşedintelui, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris pe Facebook că nu trebuie confundată independenţa procurorilor în instrumentarea cauzelor cu faptul că aceştia îşi desfăşoara activitatea sub autoritatea ministrului de resort: ”A nu se confunda independenţa procurorilor în instrumentarea cauzelor/constând în administrarea probatoriului, adoptarea soluţiilor legale/, cu faptul că aceştia îşi desfaşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, referitoare la administrarea justiţiei sau promovarea politicii penale!”.

Stiri pe aceeasi tema

Ce prevede Ordonanta Militara 8 privind masurile de prevenire a raspandirii coronavirusului

Cristiana Petrariu Bota

Miron Mitrea si-a dat demisia din Parlament. Vezi ce a declarat in plen

Cristiana Petrariu Bota

ALEGERI IN SUA: Democratii preiau controlul Camerei Reprezentantilor, Republicanii raman majoritari in Senat

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult