Presedintele Iohannis nu participa la sedinta solemna din Parlament dedicata implinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania
Breaking News

Presedintele Iohannis trimite Legile Justitiei la CCR si sesizeaza Comisia de la Venetia: Fac un apel catre CCR sa nu se grabeasca in luarea deciziei

Presedintele Klaus Iohannis sustine miercuri, de la ora 12.30, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni. Declaratiile lui Iohannis sunt pe Legile Justitiei. Presedintele a anuntat ca trimite toate cele trei legi ale justitiei la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) si sesizeaza Comisia de la Venetia. El a mai aratat ca legile justitiei nu sunt deplin adecvate nici cadrului constitutional intern si nici standardelor europene in materie. Pachetul nu corespunde nici asteptarilor romanilor bazata pe lege si neinfluentabila.

„Am decis sa trimit intregul pachet inapoi la Curtea Constitutionala si in paralel sa sesizez Comisia de la Venetia. Fac un apel catre CCR de a nu se grabi si a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constitutional comun in Europa. Sunt convins ca judecatorii CCR isi respecta statutul de aparatori ai democratiei si vor avea toata deschiderea pentru un demers care isi propune sa asigure respectarea principiilor si valorilor democratiei. Dupa ce CCR se va exprima, voi face o noua analiza a legilor si voi anunta daca se impune o reexaminare”, a anuntat Klaus Iohannis.

Comisia de la Venetia se va reuni in jurul datei de 22 – 23 iunie. Daca nu vom avea un raspuns rapid din partea CCR, asa cum a cerut presedintele, modificarile din Justitiei nu vor intra in vigoaremai devreme de toamna viitoare.

„Ordonanta 13 am reusit sa o oprim impreuna. Asaltul s-a mutat in Parlament, iar rezultatul de modificare a Legilor Justitiei a ajuns in faza in care e cere promulgarea acestor legi. Procedura originala, graba lipsita de orice justificare, modul autoritar in care s-au desfasurat dezbaterile parlamentare, au determinat in final foarte multa neincredere. Reforma justitiei este in continuare contestata de asociatiile profesionale ale magistratilor si trezeste mari ingrijorari ale partenerilor externi.

Nu putem sa asistam pasivi la o rescriere din mers a Cosntitutiei. Intr-o democratie autentica, separatia puterilor in stat inseamna colaborare constructiva, respect intre institutii si mai ales echilibrul dintre acestea. Legile justitiei au fost adoptate de Parlament intr-o saptamana, apoi au fost necesare de 4 luni si 3 decizii ale CCR pentru a corecta unele prevederi. Toate acestea dovedesc faptul ca rezultatul deliberarilor parlamentare ar fi avut de castigat daca textele ar fi fost mai bine fundamentate si pe larg dezbatute”, a spus Klaus Iohannis in debutul declaratiei de presa.

Amintim ca seful statului a sustinut si vineri o declaratie de presa in care i-a cerut demisia premierului Viorica Dancila, pentru ca nu face fata pozitiei de prim-ministru. Mai mult, seful statului a afirmat ca ii retrage increderea premierului.

HotWeek.ro va transmite in format Live Text principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis

 

Stiri pe aceeasi tema

Ministerul Educatiei a anuntat ca Editura Didactica si Pedagogica va realiza manuale scolare. Ce rol va avea Legea manualului in sistemul de educatie

Delia Ion

Incasarile si platile cash facute de persoanele fizice si firme, in limita unui plafon de 5.000 lei pe zi

Cristiana Petrariu Bota

CARACAL. Anchetatorii au gasit bucati din alt cadavru ars langa casa lui Gheorghe Dinca

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult