Presedintele Klaus Iohannis, discurs la Palatul Cotroceni alaturi de Papa Francisc: Cetatenii Romaniei primesc vizita ca pe o incurajare de a contribui la o societate a dreptatii si a iubirii pentru oameni

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota mai 31, 2019 14:10

Presedintele Klaus Iohannis, discurs la Palatul Cotroceni alaturi de Papa Francisc: Cetatenii Romaniei primesc vizita ca pe o incurajare de a contribui la o societate a dreptatii si a iubirii pentru oameni

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut un discurs, la Palatul Cotroceni, alaturi de Suveranul Pontif, Papa Francisc. Seful statului a reiterat vizita Papei Ioan Paul al II-lea, dar si rezultatele de la votul de pe 26 mai.

“La finalul vizitei sale in Romania, Papa Ioan Paul al II-lea ne-a lasat un puternic mesaj de incredere in viitorul tarii noastre, in vocatia sa europeana. Astazi, ca pot marturisi ca mesajul primit atunci a rodit iar Romania si-a regasit destinul in familia Europei unite.

In urma cu mai putin de o saptamana, acest destin european a fost reconfirmat cu forta de romanii din tara si din strainatate. (…) Cetatenii Romaniei primesc vizita ca pe o noua incurajare de a se implini prin infaptuirea binelui comun de a contribui la o societate a dreptatii si a iubirii pentru oameni. (…) Trebuie sa avem grija de casa noastra, Europa. “Cetatenii Romaniei au cunoscut direct tragica experienta a totalitarismului, lipsa libertatii, instrainarea fortata de valorile crestine. Vizita Sanctitatii Voastre vine la un an de la Centenarul Marii Uniri si la implinirea a trei decenii de cand ne-am regasit, prin jertfa, exercitiul drepturilor fundamentale, inclusiv al libertatii de expresie si constiinta. Astazi, romanii il slavesc pe Cel de Sus fara teama si fara nicio piedica, in limba romana ori in limbile tuturor minoritatilor nationale”, au fost cateva dintre declaratiile facute de presedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Presedintele Klaus Iohannis a mai declarat, vineri, ca Europa are nevoie in prezent de modele de convietuire pasnica, de modele de dialog intre majoritate si minoritati, de dialog intre culturi, subliniind ca Romania este un exemplu de buna practica in ceea ce priveste respectarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale.

“Intr-o lume marcata de fenomene complexe, Europa are nevoie astazi, poate mai mult decat oricand, de modele de convietuire pasnica, de modele de dialog intre majoritate si minoritati, de dialog intre culturi, care sa ofere repere pentru consolidarea tolerantei si a respectului reciproc. Romania este un exemplu de buna practica, prin modul in care a asigurat si asigura respectarea drepturilor persoanelor apartinand celor 20 de minoritati nationale istorice de pe teritoriul sau”, a subliniat Iohannis, la intalnirea Papei Francisc cu autoritatile statului, societatea civila si corpul diplomatic, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.