Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, nu aproba bugetul pana ce nu discuta cu premierul si cu ministrul de finante, asta dupa ce Comisia Europeana a aratat ca datele privind cresterea economica sunt altele fata de cele prezentate e Guvern. Bugetul de stat este proiectat plecand de la o crestere economica de 5,2 procente.
Presedintele Klaus Iohannis ii cheama pe premierul Sorin Grindeanu si pe ministrul de finante la o discutie pe tema bugetului de stat. Discutia vine dupa ce Comisia Europeana a transmis ca estimeaza o crestere economica de 4,4% in acest an, sub valoarea guvernului.
Legea bugetului de stat si cea a bugetului de asigurari sociale pentru acest an au fost trimise la Palatul Cotroceni pentru promulgare, numai ca presedintele Iohannis vrea mai intai sa discute cu cei raspunzatori de aceste acte. De altfel, seful statului a fost o voce critica in aceasta chestiune, criticand intre altele scaderea bugetelor alocate institutiilor de securitate.
Cat priveste bugetul de stat, sa amintim ca acesta este proiectat plecand de la o crestere economica de 5,2 procente, estimare considerata optimista de catre mediul de afaceri. Nici Comisia Europeana nu pare a impartasi acest punct de vedere din moment ce, in cadrul previziunilor anuntate cu putin timp in urma, vorbeste de o valoare de 4,4%, totusi in urcare de la 3,9 procente in toamna.
De asemenea, Comisia crede ca anul viitor cresterea economica va incetini la 3,7%. in ceea ce priveste deficitul public, conform noilor estimari, Comisia anunta ca acesta ar urma sa ajunga la 3,6% din PIB in 2017, fata de 3,2% cat estima in toamna, pentru ca in 2018 sa ajunga la 3,9% din PIB.
Pe acest fond au aparut si datele BNR, care transmite ca Romania a incheiat anul trecut cu o datorie externa totala de 92,5 miliarde euro, in crestere cu 2,1 miliarde euro fata de 2015. de asemenea, BNR anunta deficitul de cont curent a crescut de peste doua ori in 2016, la 4,1 miliarde euro.
Contul curent al balantei de plati s-a inrautatit semnificativ, mai sustine BNR, in special ca urmare a adancirii dezechilibrului comercial si a cresterii puternice a dividendelor repatriate de firmele straine.
Contul curent al balantei de plati include sumele incasate si cele platite de Romania in relatiile comerciale cu celelalte state. Principala componenta care contribuie la deficitul de cont curent este comertul exterior, puternic deficitar.