Presedintele participa la sedinta de Guvern. Premierul sugereaza ca Iohannis nu va participa la a doua parte a sedintei
Breaking NewsPolitica

Presedintele este prezent la sedinta de Guvern: Subliniez ca atunci cand particip la sedinta de Guvern, o prezidez

Presedintele Klaus Iohannis participa la sedinta de joi a Guvernului. Seful statului spune ca prezenta sa nu poate fi nici ingradita, nici limitata. De partea sa, premierul Viorica Dancila sustine ca sedinta va avea doua etape, sugerand ca Iohannis nu va participa la a doua parte.

„Participarea mea are loc in virtutea atributiilor conferite de Constitutie, este vorba despre atributiile care se regasesc in articolele 80, 86 si 87, coroborate. Aceste chestiuni au mai fost discutate in Romania. Exista o clarificare, o decizie a CCR din 2007 pe acesta speta, care se refera la aceleasi articole din lege, care spun foarte clar ca presedintele Romaniei poate sa participe oricand, la orice sedinta de Guvern”, explica seful statului.

„Prezenta presedintelui la sedintele de Guvern nu poate fi nici ingradita, nici limitata, nici limitata in timp. In acest sens, voi participa astazi la sedinta dumnevoastra de Guvern”, spune Klaus Iohannis.

„Ca sa nu apara interpretari sau asteptari, care nu au suport constitutional, vreau sa subliniez ca atunci cand particip la sedinta de Guvern, prezidez sedinta de Guvern. Decizia, dar si raspunderea asupra punctelor in discutie la sedinta de Guvern apartin Guvernului, in speta doamnei prim-ministru”, precizeaza presedintele.

Ce spune premierul Viorica Dancila

Prim-ministrul Viorica Dancila: „In ce priveste apararea, politica externa si ordinea publica, e in atributul dvs. sa participati la aceste lucruri. Legat de cooperarea pentru presedintia Consiliului UE e necesara, e nevoie de consens (…). E foarte bine sa existe o cooperare, pentru ca stim ca premierul conduce Consiliul UE, iar presedintele participa la Consiliul European. Dupa NATO si aderarea la UE, cred ca acesta e proiectul major de tara si trebuie sa fie prioritar pentru cei care conduc Romania”.

Premierul sustine ca sedinta de Guvern va avea doua etape, una in care se vor discuta subiecte legate de aparare, ordine publica si politica externa, alta in care se vor discuta „actele referitoare la domeniul economic”. Viorica Dancila sugereaza astfel ca presedintele Klaus Iohannis nu va participa la a doua parte a sedintei de Guvern.

Related posts

Turcia, la mana unui megaloman cu accese paranoide, care viseaza la puterea absoluta. Ce viitor are Turcia lui Erdogan

Lucy Ionesco

Cererea de arestare a lui Darius Valcov a ajuns la Senat

Lucy Ionesco

Romania respecta toate criteriile privind integrarea in Schengen, sustine europarlamentarul Victor Negrescu in Parlamentul European

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult