Preturile la carburanti vor fi monitorizate printr-un sistem special creat de Guvern
Social

Pretul benzinei, monitorizat de Consiliul Concurentei pentru a vedea daca reflecta ieftinirea petrolului

Pretul benzinei este verificat de Consiliul Concurentei. Institutia a anuntat ca monitorizeaza piata carburantilor pentru a vedea daca preturile reflecta ieftinirea petrolului. Insa, pentru companiile petroliere, cotatia barilului nu este principala referinta.

Preturile benzinei si ale motorinei sunt stabilite in functie de indicii Platts ai produselor deja rafinate, care pot avea o evolutie diferita fata de cotatia petrolului brut. De exemplu, chiar daca piata internationala este inundata de petrol ieftin, poate exista un deficit de carburanti daca rafinariile sunt in mentenanta. De obicei, acele lucrari sunt efectuate in septembrie.

In plus, preturile pot fi influentate si de consumul de carburant din perioada vacantelor, care de obicei este mare si pune presiune pe rezervele de benzina si motorina.

Asadar, cotatia barilului influenteaza doar indirect pretul carburantilor.

Ca sa aiba o imagine cat mai clara asupra pietei, Consiliul Concurentei va urmari si datele Eurostat, care compara pretul carburantilor in tarile din Uniunea Europeana.

In 2011 Consiliul Concurentei a amendat cu 205 milioane euro sase companii petroliere, care s-au inteles sa scoata simultan de pe piata sortimentului de benzina Eco Premium.

Stiri pe aceeasi tema

Preventia salveaza vieti! 50.000 de romani mor in fiecare an de cancer pentru ca boala este descoperita tarziu

Ioana Badulescu

Prof. Dr. Dan Olteanu, fondatorul scolii moderne de Medicina Interna, a decedat

Cristiana Petrariu Bota

DNA, laudata de Financial Times: Una dintre cele mai corupte tari din UE a devenit varful de lance anticoruptie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult