Pretul energiei electrice a explodat! Cauza, cresterea consumului sau manipulare de piata? Efectul poate fi devastator pentru unele companii
Breaking News

Pretul energiei electrice a explodat! Cauza, cresterea consumului sau manipulare de piata? Efectul poate fi devastator pentru unele companii

Pretul energiei electrice a crescut intr-un ritm alert in acest an, cea mai plauzibila explicatie fiind cresterea substantiala a cererii atat din partea consumatorilor casnici, cat si de la companii. „Marea intrebare este daca efectul de majorare a pretului vine de la cresterea cererii de energie sau este urmare a unei manipulari de piata?”, se intreaba Constantin Rudnitchi intr-un material publicat pe site-ul RFI. Cert este ca pentru unele companii, cresterea pretului la energie electrica poate avea un efect devastator. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a declansat o investigatie privind evolutia pretului, menita a lamuri in ce context a crescut pretul la energie.

Practic, anul acesta, tariful energiei a crescut de aproape 10 ori. De la o medie a tarifului de 33 euro pentru un MWh, anul acesta pretul a ajuns sa fluctueze intre 300 si 400 de euro pe Mwh. Consiliul Concurentei si ANRE vor analiza de ce s-au dublat preturile la energie si cum a fost manipulata bursa.

Intrebarea este ce rol au avut declaratiile alarmiste ale ministrului Energiei, ale ministrului Economiei si ale Transelectrica. Amintim ca in prima parte a lunii ianuarie, ministrul energiei si Transelectrica au invocat o iminenta criza energetica pentru ca Executivul sa aprobe o Hotarare de Guvern care ar putea permite blocarea exporturilor de energie. La scurt timp, preturile au explodat, fara sa fi existat o criza energetica. Intr-o situatie similara din 2012, dupa unele declaratii alarmiste, seful de atunci al Transelectrica a fost schimbat din functie.

Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a declarat in urma cu cateva zile ca perioada de risc din sectorul energetic nu s-a terminat, intrucat se asteapta noi episoade de ger, iar pretul mare de pe bursa din aceasta perioada se va reflecta in factura consumatorilor.

„Impactul intotdeauna se regaseste in factura finala la consumator, dar ceea ce este important pentru noi este ca, in aceste momente de criza, sa facem o retrospectiva cum am ajuns aici. Daca, din perspectiva celor doi operatori de transport, Transgaz si Transelectrica, noi ne-am facut foarte bine treaba si am asigurat integritatea sistemului pe ambele zone, politica de stocare sau lipsa de coerenta in aceasta politica din vara, cu impact in iarna, poate ne-a adus intr-o zona de risc mai ridicat decat de obicei”, a spus Petrescu, citat de Agepres, in cadrul unui eveniment pe teme energetice.

In aceeasi zi, cu aceeasi ocazie, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a spus ca sistemul energetic ar fi putut intra in avarie in urma cu doua saptamani, daca nu ar fi venit weekend-ul, iar perioada de viscol nu ar fi luat sfarsit, intrucat nu existau stocuri suficiente de carbune. El a fost intrebat de ziaristi care este cauza preturilor uriase din aceste zile de pe bursa de energie, care au ajuns la 600 de lei pe MWh, de doua ori mai mari fata de inceputul anului. Iancu a spus ca nu s-au constituit stocuri de carbune.

RFI subliniaza ca cea mai simpla explicatie a cresterii pretului este cea a cresterii substantiale a cererii. Este clar ca vremea rece a majorat cererea de energie atat din partea consumatorilor casnici, cat si de la companii. Dar, un salt atat de mare al pretului poate avea si o explicatie mai profunda decat cea vizibila a cresterii cererii de curent electric.

„Cazul consumatorilor casnici este deosebit de cel al companiilor. Populatia are un tarif controlat si un cos de aprovizionare strict reglementat. Dincolo, insa, de procesul de liberalizare, separat pentru firme si pentru companii, la fel de important este felul in care functioneaza piata de energie. In primul rand, piata se bazeaza pe asa-numitele contracte bilaterale. Adica, acele contracte incheiate intre consumatori si distribuitori sau intermediari, asa-numitii furnizori. Un instrument care a oferit predicitibilitate pietei. Dar contractele bilaterale acopera numai 50% din intregul consum. Restul cererii de energie este alimentat din piata spot, adica piata pentru ziua urmatoare. Piata spot are, in principiu, rolul de a completa cererile urgente de energie. Cu un amendament: piata pentru ziua urmatoare are o pondere prea mare, de aproximativ jumatate din totalul pietei de energie.

Chiar acest lucru, respectiv functionarea pietei, a fost punctul sensibil al acestui inceput de an. Trebuie spus ca situatia a fost una exceptionala, prima de acest fel din Romania. Mecanismul a fost urmatorul. Cererea crescuta de energie a crescut, iar preturile au explodat. Efectele au fost devastatoare pentru unele companii. Astfel, un furnizor nu si-a mai putut indeplini clauzele din contractele bilaterale si a intrat direct in insolventa. Alti furnizori au refuzat pur si simplu sa mai onoreze contractele bilaterale incercand ca profite de moment si de preturile record.

Practic, piata a fost data peste cap. Marea intrebare este daca efectul de crestere a pretului vine de la cresterea cererii de energie sau este urmarea unei manipulari de piata? Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a declansat o investigatie privind evolutia pretului. Institutia este chiar cea mai indreptatita sa faca o astfel de analiza intrucat este cea care reglementeaza si controleaza piata de energie”, scrie Constantin Rudnitchi pe site-ul RFI.

Deocamdata, exista indicii ca unii dintre furnizori au parasit contractele bilaterale si s-au indreptat speculativ catre piata spot. Efectul a fost, in mod natural, ca au contribuit si mai mult la cresterea pretului. Desigur, nu ramane decat sa speram ca investigatia va lamuri daca a fost un context de piata sau o manipulare a pretului. In fine, mai este o intrebare: cine va achita nota de plata suplimentara? in mod normal, companiile sunt aparate de contractele bilaterale, iar consumatorii casnici de pretul reglementat. in principiu, consumatorii nu ar trebui sa plateasca in plus. Doar ca, totusi, cineva a achitat deja un pret de 10 ori mai mare decat in urma cu cateva luni.

Articole asemănătoare

Vosganian a reusit sa-si induplece colegii senatori sa nu-i ridice imunitatea parlamentara

Lucy Ionesco

O noua revolutie fiscala! Ministerul Finantelor analizeaza Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala in vederea aplicarii unui noi cadru fiscal de la 1 ianuarie 2019

Ioana Badulescu

Marea Britanie a inceput vaccinarea in masa impotriva coronavirusului. Prima persoana vaccinata, o bunica de 90 de ani

Ioana Badulescu