Pretul la gaze creste cu 5,83% pentru clientii casnici, dupa ce Ministerul de Finante a plafonat preturile la producatori. Specialist: Urmarile economice vor fi grave

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu iulie 20, 2018 10:22

Pretul la gaze creste cu 5,83% pentru clientii casnici, dupa ce Ministerul de Finante a plafonat preturile la producatori. Specialist: Urmarile economice vor fi grave

ANRE a decis creșterea cu 5,83% a preţului final la gaze pentru clienţii casnici, începând cu data de 1 august. Scumpirea are loc imediat după anunțul Ministerului Finanțelor că vor fi reduse și apoi plafonate prețurile la producători. Prețul la gazele din producția internă ar urma să scadă la 55 lei/Mwh și să fie plafonat la acest nivel până în 2021.

Eugen Teodorovici justifică ideea prin faptul că cei doi operatori, Romgaz și OMV Petrom, cresc în mod nejustificat tariful la gaze, fără să facă acele investiții pe care și le-au asumat.

Ministrul de Finanțe a recunosct că cel puțin până la un punct, măsură poate părea una comunistă, în sensul intervenției statului în piață. El a mai spus și că statul este gata să-și asume pierderile aferente, cel puțin la început. Ca și efect imediat și previzibil, acțiunile celor două companii au căzut pe bursă după anunț.

Asociația companiilor petroliere a reacționat și consideră că plafonarea prețului la gaze va duce pe termen mediu și lung, la creșterea dependenței României de importurile din Rusia.

În aceste condiții nu mai putem spune că avem o piață liberă a gazelor, explică la RFI, Radu Dudău, directorul Energy Policy Group. Specialistul consideră că asistăm la o intenție clară de re-reglementare a prețului gazelor, cu efecte devastatoare pe plan economic.

loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.