Gazele se scumpesc de la 1 iulie 2015. Cu cat vor plati mai mult consumatorii casnici
Breaking News

Pretul la gaze va creste de la 1 iulie 2015. Calendarul de liberalizare convenit de FMI cu Guvernul roman

Vom avea gaze mai scumpe de la 1 iulie 2015. Conform calendarului de liberalizare a pietei gazelor convenit intre Guvern si Fondul Monetar International (FMI), preţul gazelor livrate populaţiei va creşte în medie cu circa 5% pe an până în 2018.

Prima crestere de preţ la gaze va avea loc de la 1 iulie 2015, când preţul pe care îl plătesc consumatorii casnici va creşte cu circa 6%, transmite economica.net.

„Preţul gazului va creşte cu câte 6 lei/MWh în fiecare an, până în 2018. Am reuşit să convingem FMI să ne oprim la 78 de lei/MWh, de la 90 de lei/MWh cât doreau ei iniţial”, mai noteaza cei de la Economica.net.

Vezi si: Cu cat vor plati mai mult consumatorii casnici dupa scumpirea gazelor de la 1 iulie

Memorandumul de înţelegere cu FMI, din care face parte şi calendarul de liberalizare al preţului gazelor, se aprobă azi în sedinţă de Guvern. Din aprilie, prețul la gaze variază de la un județ la altul. Cel mai scump este în județele din nordul României.

Astfel, diferenţa între preţul plătit de un român din sudul ţării (Muntenia, Dobrogea, Oltenia) şi unul din nord (Transilvania, Moldova, Maramureş şi Banat) este de aproape 16%.

Vezi si: Romania nu va mai importa gaze din Rusia si va deveni independenta energetic

Preţul final al gazelor naturale plătite de consumatorii casnici va creşte de la 1 iulie cu 5-8%, declarase încă din luna aprilie șeful ANRE, Niculae Havrileţ.

Potrivit acestuia, sumpirea gazelor naturale este cauzată de liberalizarea preţului de producţie a gazelor naturale, proces asumat de Guvern faţă de Comisia Europană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

„Prețul final va crește cu circa 5 — 8% în medie de la 1 iulie, calculat pentru anul 2015-2016. Este vorba de o medie pentru că prețul pe regiuni va depinde de fiecare operator în parte. Această majorare se va simți practic mai mult de la 1 decembrie deoarece până atunci consumul este mic și nu se mai consumă gaze pentru încălzire”, a explicat Havrileț.

Începând cu data de 1 aprilie 2015, prețurile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici au scăzut, în medie, cu 3,9% potrivit ANRE.

Facturile la gaze vor conține de acum înainte și sumele pe care urmează să le plătești în următoarele două luni.

Furnizorul de gaze pentru jumătatea de sud a ţării va insera în factura pentru clienţii casnici şi estimările de consum pentru următoarele două luni calendaristice.

GDF Suez susţine că, ştiind cât va avea de plată la gaze în următoarele luni, cetăţeanul îşi va chivernisi mai bine banii, informează Economica.net. Furnizorul francez îţi va prezenta scris, pe lângă suma pe care o ai de plătit pe lunile în care s-a făcut regularizarea şi sumele pe care le vei avea de plătit pe parcursul lunii curente şi al următoarelor două luni, pe bază de estimări de consum.

Stiri pe aceeasi tema

Doliu national in Rep. Moldova in memoria echipajului SMURD Iasi care a murit in accidentul de elicopter de la Cantemir

Cristiana Petrariu Bota

Cristian Tudor Popescu despre Brexit: Miserupism si egoism national. Un pas spre Europa imperialismului rusesc!

Bogdan

Romania inregistreaza primele decese de COVID-19 si 433 de cazuri de persoane infectate

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult