AMENZI ROVINIETA. Amenda pentru ROVINIETA, ANULATA. Vezi in ce conditii
Economie

Pretul rovinietei s-ar putea scumpi, potrivit unui proiect aflat in lucru la Ministerul Transporturilor

Rovinieta s-ar putea scumpi in perioada urmatoare. Cel putin asa intentioneaza Ministerul Transporturilor, care analizeaza in prezent un proiect potrivit caruia pretul rovinietei ar putea creste in urmatoarea perioada. Astfel, soferii care se deplaseaza cu autovehicule cu o greutate mai mare de 3.5 tone ar urma sa achite 11 euro pe zi, pretul anual urmand sa creasca de la 320 de euro la 550 de euro. Este vorba despre autovehiculele destinate transportului de marfa.

Datele apar intr-un proiect de ordonanta care a fost lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Transporturilor. Astfel, in cazul vehiculelor de transport de marfa care au MTMA cuprinsa intre 3,5 si 7,5 tone, rovinieta va fi mai scumpa. Mai exact, tariful pentru o zi va fi de 11 euro (fata de 4 euro, cat este in prezent), cel pentru sapte zile – 27 de euro (fata de 20), cel pentru 30 de zile – 55 de euro (fata de 52), cel pentru 90 de zile – 155 de euro (fata de 120) si cel pentru 12 luni – 550 de euro (fata de 320).

Pentru vehiculele de transport de marfa cu MTMA intre 7,5 si 12 tone, exceptand rovinieta pentru o zi, care va fi de 11 euro in loc de 7, si cea pentru 12 luni – care va fi de 635 de euro in loc de 560 –, autoritatile vor face reduceri, dupa cum urmeaza:
– 7 zile: 31 de euro (fata de 35, cat este in prezent);
– 30 de zile: 63 de euro (fata de 91);
– 90 de zile: 180 de euro (fata de 210).

Referitor la vehiculele de transport de marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 tone (cu maximum trei axe), singura crestere va fi a rovinietei pentru o zi: 11 euro in loc de 9 euro. In rest, pretul va fi:
– 7 zile: 36 de euro (fata de 45, cat este acum);
– 30 de zile: 72 de euro (fata de 117);
– 90 de zile: 205 euro (fata de 270);
– 12 luni, tariful va fi in continuare de 720 de euro.

In cazul vehiculelor de transport de marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 tone (cu minimum patru axe), tariful pentru o zi si cel pentru 12 luni vor ramane aceleasi (11, respectiv 1.210 euro). Insa rovineta de sapte zile va costa mai mult (60 de euro, fata de 55), iar cea pentru 30 sau 90 de zile va costa mai putin (121 de euro, fata de 143, respectiv 350 de euro, fata de 374).

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanta, autoritatile fac aceste modificari de tarife pentru a se conforma reglementarilor europene aflate in vigoare. In acelasi timp, initiatorii subliniaza ca rovinieta isi va pastra nivelul actual pentru autoturisme, pentru vehiculele de transport de persoane si pentru cele de transport de marfa cu MTMA mai mica sau egala cu 3,5 tone.

Ministerul Transporturilor precizeaza ca desi aplicarea tarifelor conform Directivei va genera o crestere a incasarilor anuale din rovinieta, impactul asupra bugetului de stat este zero.

Stiri pe aceeasi tema

INS: Salariul mediu net, in crestere in luna septembrie

Cristiana Petrariu Bota

INS: Economia Romaniei a crescut mai putin in 2017, PIB-ul a fost revizuit in scadere

Ioana Badulescu

Ministrul Finantelor, avertisment dur pentru angajatii ANAF: Cei care nu isi indeplinesc corect atributiile vor fi concediati, indiferent cine se supara

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult