Alegerile parlamentare din 2020 se desfasoara inca de vineri seara in diaspora, iar in Romania, urnele s-au deschis duminica, la ora 7.00, fiind asteptati la vot peste 18 milioane de romani pentru a-si alege senatorii si deputatii.
Pana la ora 21:00, cand se inchid urnele si se anunta primele rezultate, cele peste 18 milioane de romani cu drept de vot isi pot alege senatorii si deputatii.
ALEGERI PARLAMENTARE 2020 – ACTUALIZARI:
Prezenta la vot la ora 16:00 era de 22,43%, adica 4.080.404 alegatori, potrivit datelor anuntate de Biroul Electoral Central (BEC).
In mediul urban, s-au prezentat la urne 2.208.232 de alegatori, iar in rural – 1.872.172.
Un numar de 49.827 de alegatori au votat cu urna mobila.
La alegerile parlamentare din 2016, prezenta la urne la nivel national pana la ora 16,00 a fost de 27,07%.
UPDATE ora 15:30 – MAI: 101 sesizari referitoare la posibile fapte legate de procesul electoral; 30 nu se confirma
De la inceputul procesului electoral au fost inregistrate 101 sesizari referitoare la producerea unor incidente electorale, iar 30 dintre acestea nu s-au confirmat, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.
„In cele opt ore de la deschiderea sectiilor de votare nu au fost semnalate probleme deosebite din punct de vedere al ordinii publice. Pana in acest moment, au fost inregistrate 101 sesizari cu privire la producerea unor incidente electorale. In fiecare caz, au fost demarate imediat cercetari. Pana acum 30 de sesizari nu s-au confirmat”, a spus Dajbog, intr-o declaratie de presa la sediul MAI.
Potrivit acesteia, au fost aplicate 33 de sanctiuni contraventionale, 11 avertismente scrise si amenzi in valoare de 85.000 de lei, transmite Agerpres.
Totodata, se efectueaza cercetari cu privire la 10 infractiuni electorale.
UPDATE ora15:20: Prezenta la vot pe tara la scrutinul parlamentar a fost, duminica, pana la ora 15,00, de 19,60%, adica 3.567.107 alegatori s-au prezentat la urne, potrivit datelor anuntate de Biroul Electoral Central (BEC).
In mediul urban, au votat 1.959.722 de alegatori, iar in rural – 1.607.385. Un numar de 38.759 de alegatori au votat cu urna mobila.
La alegerile parlamentare din 2016, la aceeasi ora, prezenta era de 23,67%, iar la cele locale din septembrie 2020, la ora 15:00 prezenta era de 27,38%.
UPDATE ora 10:15 – MAI: Procesul de votare a inceput fara probleme in intreaga tara
Procesul de votare a inceput fara probleme deosebite in intreaga tara, fiind sesizate cateva incidente, dar care nu au afectat desfasurarea votului, a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog, la sediul ministerului.
″In municipiul Bucuresti, un barbat a fost amendat cu 2.000 de lei pentru apelarea abuziva a numarului de urgenta, dupa ce a sunat la 112 pentru a reclama faptul ca o alta persoana nu poarta masca de protectie. De fapt, in urma verificarilor, s-a constatat ca aspectele reclamate nu se confirma”, a spus Dajbog.
Ea a adaugat ca, tot la nivelul Capitalei, trei membri ai Birourilor Electorale de la sectii de votare diferite au avut nevoie de ingrijiri medicale – doi pentru lipotimie si al treilea pentru ca s-a taiat cu cutterul la mana.
UPDATE ora 10:10 – Bogdan Gheorghiu: Astazi este o zi cand restartam Romania
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat duminica, la iesirea de la urne, ca a votat pentru ″continuarea lucrurilor bune incepute″.
’’Asteptarile mele sunt mari, pentru ca astazi este o zi extrem de importanta pentru intreaga Romanie. Este o zi in care avem sansa sa continuam lucrurile bune incepute. (…) Este o zi in care putem spune ca restartam Romania, pentru ca ne asteapta patru ani extrem de importanti din foarte multe puncte de vedere″, a spus ministrul Culturii.
Bogdan Gheorghiu, candidat pentru un mandat de deputat din partea PNL, a votat la o sectie organizata la Colegiul National ″Petru Rares″ din Suceava.
UPDATE ora 10:00 – Prezenta la vot, in tara, la ora 10.00
Prezenta la vot pe tara la scrutinul parlamentar a fost, duminica, pana la ora 10,00, de 4,97%, respectiv 904.647 de alegatori, potrivit datelor anuntate de Biroul Electoral Central (BEC).
In mediul urban, s-au prezentat la urne 513.063 de alegatori, iar in rural 391.584, potrivit Agerpres.
Un numar de 1.046 de alegatori au votat cu urna mobila.
La alegerile parlamentare din 2016, prezenta la urne pe tara pana la ora 10,00 a fost de 5,27%.
UPDATE ora 09:20 – Klaus Iohannis a votat la alegeri parlamentare: “Avem sansa chiar istorica de a alege un Parlament mai bun”
Presedintele Klaus Iohannis a declarat duminica, dupa ce a votat la alegerile parlamentare, ca avem sansa istorica de a alege un Parlament mai bun, care realmente se ocupa de problemele romanilor.
Klaus Iohannis a precizat ca este important sa mergem la vot.
”O zi extrem de importanta astazi, avem sansa chiar istorica de a alege un Parlament mai bun, un Parlament care realmente se ocupa de problemele romanilor si un Parlament care face legi bune pentru Romania. Este extrem de important sa mergem la vot, alegerile nu se castiga in sondaje, alegerile se castiga la urne si este intre timp foarte clar, fiecare vot conteaza. Dragi romani, astazi este foarte important, va rog mergeti la vot!”, a transmis presedintele, dupa ce a votat.
UPDATE ora 8:50 – Marcel Ciolacu (PSD): Am votat pentru ca romanii sa isi ia viata inapoi, dar si impotriva incompetentei si indolentei
Presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a declarat duminica dimineata, dupa iesirea de la urne, ca a votat pentru ca “romanii sa isi ia viata inapoi”, dar si impotriva “incompetentei si indolentei”.
“Am votat astazi pentru ca romanii sa isi ia viata inapoi, am votat astazi pentru ca de maine Romania sa aiba un plan concret si specialisti capabili pentru gestionarea pandemiei si a crizei economice. Am votat pentru cei care au nevoie de pensii, de alocatii, de scoli deschise, dar am votat si impotriva incompetentei si indolentei. Am votat pentru producatorii romani, pentru firmele romanesti si indemn pe toti romanii sa vina astazi la vot. Este un vot crucial pentru urmatorii 4 ani si sa voteze in spiritul Sfantului Nicolae, care pentru cei care au fost cuminti sa le aduca daruri si pentru cei care au fost obraznici sa le aduca nuiaua”, a spus Marcel Ciolacu.
UPDATE ora 08:45 – Monica Anisie: Am votat pentru o Romanie moderna
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, a declarat ca a votat duminica pentru o Romanie moderna si a indemnat alegatorii sa se prezinte la urne.
“Am venit dis-de-dimineata la vot pentru a vota pentru o Romanie moderna, o Romanie educata si invit pe toti cetatenii Romaniei sa isi exercite dreptul fundamental si anume dreptul de a vota. Sa vina la vot si sa voteze pentru copiii Romaniei. Este un vot organizat foarte bine de catre autoritati, exista in fiecare sectie de votare masuri luate pentru a preveni imbolnavirile cu SARS-CoV-2. Sper ca astazi toti cetatenii sa vina la vot”, a afirmat ministrul.
Monica Anisie a votat la o sectie organizata Scoala nr. 46 din Sectorul 2.
UPDATE ora 08:40 – Ludovic Orban a votat „pentru o Romanie dinamica, moderna, increzatoare in fortele sale”
Premierul Ludovic Orban a votat la Scoala Generala nr 1 din Dobroesti, judetul Ilfov. Seful Executivului deschide lista Partidului National Liberal la Camera Deputatilor, in Bucuresti.
Premierul Ludovic Orban a declarat ca e o zi decisiva pentru evolutia ulterioara a Romaniei, precizand ca a votat pentru dezvoltarea Romaniei, pentru o Romaniei dinamica, moderna, increzatoare in fortele sale, care sa fie respectata la nivel international. El a indemnat oamenii sa mearga la vot.
In tara au fost amenajate peste 18.800 de sectii, unde se aplica reguli stricte de igiena si de pastrare a distantei socialei.
Sacii cu buletine, manusile, mastile de protectie si sticlele de dezinfectant au ajuns in sectiile de votare din tara. La Timisoara, de pilda, autoritatile au folosit autobuzele municipale.
Liliana Onet, prefect Timis: „Pot sa-i asigur pe cetatenii judetului Timis ca votul este sigur, ca se pot deplasa cu incredere sa-si exercite dreptul de vot, vor fi respectate toate conditiile de igiena, de distantare sociala”
Toate sectiile au fost dezinfectate, iar la intrare tuturor alegatorilor li se va lua temperatura. Nu au voie mai mult de 5 oameni in acelasi timp in incapere, iar peste tot ar trebui sa existe circuite separate de intrare si de iesire, la fel ca la alegerile locale. Persoanele vulnerabile, adica varstnicii, cei cu dizabilitati sau femeile insarcinate, vor putea vota cu prioritate.
Mircea Preotescu, purtator de cuvant BEC: „Alegatorii care se aflau in ziua de 6 decembrie, ora 21, in sectia de votare, precum si cei care se afla la rand, in afara sediului sectiei de votare, pentru a intra in localul de vot, isi pot exercita dreptul de vot pana la cel mult ora 23.59”.
Spre deosebire de alegerile prezidentiale, veti putea vota doar in judetul in care aveti domiciliul sau viza de resedinta. La fel, cei izolati sau aflati in carantina, vor putea folosi urna mobila, daca au facut cerere, tot in interiorul aceluiasi judet. Veti primi doua buletine de vot, unul pentru camera deputatilor si unul pentru senat.”
Cand mergeti la vot, nu uitati cele trei lucruri esentiale: actul de identitate, masca de protectie si, eventual, propriul pix. La intrarea in sectie va trebui sa va dezinfectati mainile, la fel si la iesire. Si, cat timp asteptati la rand, trebuie sa pastrati distanta de minimum un metru fata de ceilalti.
Sectiile de votare se deschid la ora 7 si se inchid la ora 21.