11.7 C
România
27 septembrie 2022
Ce spune Iohannis despre drepturile romanilor in Marea Britanie, potrivit acordului Brexit aprobat in aceasta dimineata la Bruxelles
Politica

Prezentarea Theresei May de la Bruxelles si dezbaterea de dupa au fost ratate de presedintele Klaus Iohannis

Un consens european s-a degajat la Bruxelles in jurul perioadei de tranzitie post Brexit pana la finele anului 2021. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a lipsit de la aceasta discutie, miercuri seara, ca si de la prezentarea facuta de Theresa May.

Prezentarea Theresei May si dezbaterea care a urmat dupa plecarea ei au fost, astfel, ratate de doi lideri europeni: Klaus Iohannis, presedintele roman si Lars Lokke Rasmussen, premierul danez.

Cel din urma a avut probleme cu avionul, dar Klaus Iohannis a lipsit fara motivatie. Echipele de comunicare din jurul sau au refuzat sa discute subiectul.

Securitatea Consiliului European a precizat ca acesta nu a intrat in cladire decat dupa 21.30, ora la care Theresa May parasise deja summitul UE.

La summitul de la Bruxelles, niciuna din propunerile europenilor privind viitorul aranjament frontalier intre Irlanda si Irlanda de Nord nu a fost retinuta de Londra.

Acordul este insa vital pentru mentinerea unitatii Regatului Unit si a pacii in Irlanda de Nord.

In actuala configuratie politica de la Londra este clar, insa, ca nicio propunere europeana nu va fi agreata. Singura solutie este asteptarea.

Prin urmare, negociatorul sef al UE pentru Brexit, Michel Barnier a propus extinderea cu un an a perioadei de tranzitie post Brexit, deja mai mult sau mai putin hotarata, pana cand ceva se va schimba in ecuatie.

Nici aceasta propunere nu a fost imediat agreata de Theresa May, dar ea a dat unele indicatii miercuri seara la Bruxelles ca ar putea fi flexibila asupra problemei. Aceasta ar evita o frontiera fizica pe insula Irlandei, o despartire dura a celor doua Irlande si deci ar evita redeschiderea cutiei Pandorei.

Theresa May a expus liderilor UE timp de 15 minute viziunea britanica a divortului, fara elemente complet noi, dar cu unele indicatii privind ramanerea partiala a Regatului Unit in uniunea vamala.

Prin asta s-ar intelege ramanerea Irlandei de Nord in aceasta uniune si in spatiul de miscare comun (Common Travel Area) si deci evitarea frontierei fizice.

Related posts

Ce spune Tutuianu despre posibilitatea demisiei senatoarei Ecaterina Andronescu din PSD, dupa ce a participat la un eveniment al partidului lui Victor Ponta

Ioana Badulescu

Legea manualului a trecut de Camera Deputatilor. Vor fi maximum trei variante de manuale pentru fiecare disciplina

Ioana Badulescu

OUG 92/2018 pentru modificarea unor acte normative in domeniul justitiei a fost aprobata de Comisia parlamentarapentru legile justitiei

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult