PRIMA CASA: Finantarile pentru achizitionarea de locuinte au crescut cu 2,4 miliarde de lei in primele patru luni ale anului 2017

Delia Ion
By Delia Ion mai 26, 2017 09:48

PRIMA CASA: Finantarile pentru achizitionarea de locuinte au crescut cu 2,4 miliarde de lei in primele patru luni ale anului 2017

BNR considera ca in acest moment unul dintre cei mai importanti factori care ameninta stabilitatea financiara a Romaneii este cresterea accelerata a locuintelor. Acest lucru este posibil datorita programului Prima Casa accesat de tot mai multi tineri aflati in cautarea unei locuinte.

Semnalul de alarma al BNR are in vedere evolutia stocului finantarilor si activitatea in crestere a Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutie cunoscuta ca emitent a garantiilor guvernamentale.

Daca rapoartele pentru lunile martie si aprilie demonstreaza o crestere a stocului de credite cu 700 milioane de lei, lafel de important este si faptul ca stocul finantarilor a ajuns la 31,2 miliarde de lei (6,9 mld. euro) la finalul lunii aprilie, acest lucru insemnand o crestere de 2,4 miliarde de lei in primele patru luni ale anului.

Finantarile ipo­te­ca­re cresc de circa un an, sustinute in prin­cipal de programul gu­vernamental Pri­ma casa, care ali­men­teaza circa 60% din totalul finantarilor ipotecare. Prima ca­sa a fost in ultimii ani cel mai important pilon pe segmentul creditarii ipotecare, im­prumuturile acor­da­te de banci prin acest program totalizând dupa opt ani de la lansarea programului circa 35 miliarde de lei (8 mld. euro). Pentru acest an sunt prevazute garantii in va­loare de 2,5 mi­liarde de lei, ceea ce in­seamna ca bancile pot da credite de 5 mi­liarde de lei.

Specialistii din piata spun ca acce­lerarea din ultimele doua luni ar putea fi si rezultatul eli­mi­narii impozitului de 3% in cazul tran­zactiilor imobiliare de sub 100.000 de euro.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.