PRIMA CASA 2020
Economie

PRIMA CASA: Finantarile pentru achizitionarea de locuinte au crescut cu 2,4 miliarde de lei in primele patru luni ale anului 2017

BNR considera ca in acest moment unul dintre cei mai importanti factori care ameninta stabilitatea financiara a Romaneii este cresterea accelerata a locuintelor. Acest lucru este posibil datorita programului Prima Casa accesat de tot mai multi tineri aflati in cautarea unei locuinte.

Semnalul de alarma al BNR are in vedere evolutia stocului finantarilor si activitatea in crestere a Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutie cunoscuta ca emitent a garantiilor guvernamentale.

Daca rapoartele pentru lunile martie si aprilie demonstreaza o crestere a stocului de credite cu 700 milioane de lei, lafel de important este si faptul ca stocul finantarilor a ajuns la 31,2 miliarde de lei (6,9 mld. euro) la finalul lunii aprilie, acest lucru insemnand o crestere de 2,4 miliarde de lei in primele patru luni ale anului.

Finantarile ipo­te­ca­re cresc de circa un an, sustinute in prin­cipal de programul gu­vernamental Pri­ma casa, care ali­men­teaza circa 60% din totalul finantarilor ipotecare. Prima ca­sa a fost in ultimii ani cel mai important pilon pe segmentul creditarii ipotecare, im­prumuturile acor­da­te de banci prin acest program totalizând dupa opt ani de la lansarea programului circa 35 miliarde de lei (8 mld. euro). Pentru acest an sunt prevazute garantii in va­loare de 2,5 mi­liarde de lei, ceea ce in­seamna ca bancile pot da credite de 5 mi­liarde de lei.

Specialistii din piata spun ca acce­lerarea din ultimele doua luni ar putea fi si rezultatul eli­mi­narii impozitului de 3% in cazul tran­zactiilor imobiliare de sub 100.000 de euro.

Stiri pe aceeasi tema

Evolutia afacerilor in 2018 si perspectivele de crestere ale companiilor din sectorul serviciilor profesionale

Ioana Badulescu

SALARII PROFESORI 2015: Salariile profesorilor cresc cu 15% de la 1 decembrie 2015, independent de Legea salarizarii

Cristiana Petrariu Bota

Un roman a inventat casa care se construieste in 6 zile

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult