7.6 C
România
15 octombrie 2021
Trei din zece romani nu isi permit o masina, arata datele Eurostat. Procentul ne claseaza pe ultimul loc in UE
Economie

PRIMA MASINA 2016. CONDITII PRIMA MASINA 2016. Cum iti poti lua un autoturism prin programul Prima Masina

PRIMA MASINA 2016. CONDITII PRIMA MASINA 2016. Plafonul de garantii pentru programul PRIMA MASINA 2016 a fost stabilit de Ministerul Finantelor Publice (MFP) la 100 de milioane de lei. Banii vin din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2015. Totodata, in proiectul de hotarare al Guvernului, publicat pe site-ul Ministerului de Finante, la programul PRIMA MASINA 2016 se accepta prima de casare auto in contul avansului de 5% necesar obtinerii finantarii.

PRIMA MASINA 2016. CONDITII PRIMA MASINA 2016. Conditiile si procedura prin care puteti sa va cumparati un autoturism prin programul PRIMA MASINA 2016 le puteti citi mai jos, conform informatiilor publicate de Ministerul Finantelor. De precizat ca in cursul anului 2015, programul PRIMA MASINA a inregistrat un nivel redus de utilizare.

„Pentru anul 2015, plafonul alocat Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi a fost de 350 de milioane de lei. Propunerea pentru anul 2016, in ceea ce priveste plafonul garantiilor care pot fi emise, este suma de 100 de milioane de lei din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2015. Pentru nivelul plafonului, s-au luat in considerare evolutia Programului si aspectele relevate de implementarea acestuia, precum si gradul redus de utilizare a plafonului in cursul anului 2015”, se arata intr-un comunicat al MFP.

Totodata, prin legislatia aferenta s-a avut in vedere si minimizarea costurilor la beneficiar, prin stabilirea unui nivel maximal al dobanzii aferente creditelor acordate in cadrul Programului (ROBOR la 6 luni, plus o marja de maximum 3% pe an), iar garantia statului ramane de maximum 50% din finantarea acordata.

PRIMA MASINA 2016. CONDITII PRIMA MASINA 2016 PENTRU PERSOANE FIZICE

Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi prevede ca persoanele fizice pot achizitiona un singur autoturism nou al carui pret de achizitie sa nu depaseasca suma de 50.000 de lei. Prin Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, se incurajeaza achizitia de autovehicule situate in palierele joase de pret sau masinile putin poluante cu litraj mic si consum redus de combustibil.

In plus, la data solicitarii creditului garantat, beneficiarul Programului are varsta de minimum 18 ani si capacitate deplina de exercitiu. De asemenea, beneficiarii trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a autoturismului nou, care in noua formula poate fi sustinut cu ajutorul primei de casare obtinuta pentru o masina veche. in 2015, valoarea primei de casare a fost stabilita la 1.500 de euro. De asemenea, beneficiarul se obliga sa asigure autoturismul printr-o polita de asigurare de tip CASCO.

PRIMA MASINA 2016. CONDITII PRIMA MASINA 2016. Prin autoturism nou se intelege un autovehicul definit conform OUG 27/2011 privind transporturile rutiere, produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import, care indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5, achizitionat de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor si al carui pret de achizitie nu depaseste suma de 50.000 de lei, la care se adauga TVA dupa caz.

„Din cauza timpului mai indelungat de care au avut nevoie finantatorii parteneri pentru a-si definitiva si aproba normele interne de creditare, precum si a perioadei scurte avuta la dispozitie pentru promovarea facilitatilor oferite prin Program in randul potentialilor beneficiari, a fost inregistrata o intarziere in demararea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, implicit o utilizare in proportie foarte redusa a plafonului aprobat pentru anul 2015, conditiile de creditare ale acestuia fiind foarte apropiate de cele ale pietei financiare. Astfel, pana la data de 30.11.2015, au fost acordate 187 de garantii in valoare totala de 3,125 milioane de lei”, precizeaza MFP in comunicat.

 

Stiri pe aceeasi tema

Guvernul anunta „cazier complet” pentru firmele care au creat probleme si au „nenorocit proiecte”

Ioana Badulescu

ANAF a pus sechestru pe Rafinaria Petrotel, apartinand Lukoil

Cristiana Petrariu Bota

Punctul de pensie se va majora cu 10% de la 1 iulie, pensia minima garantata se majoreaza cu 23%

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult