7.8 C
România
28 septembrie 2022
Breaking News

Prima pozitie a Romaniei privind acordul dintre UE si Marea Britanie – RFI

Prima pozitie a Romaniei fata de acordul dintre Donald Tusk si David Cameron a fost publicata, vineri, de RFI pe pagina online. Potrivit precizarilor oferite de Executiv la solicitarea RFI, Guvernul Romaniei accepta unele dintre prevederile proiectului de acord negociat între Donald Tusk și David Cameron, insa in acelasi timp atrage atentia ca prevederile legate de beneficiile sociale nu trebuie sa afecteze libertatile fondamentale inscrise in Tratatele Uniunii.

Guvernul consideră, cu titlu preliminar, că unele dintre propunerile din proiectul de acord sunt convergente, pe ansamblu, cu poziţia de principiu a României. Acestea se referă în special soluţiile privind consolidarea pieţei unice şi creşterea competitivităţii economiei europene, formularea deciziilor privind guvernanţa economică, efectul favorabil al pieţei digitale unice asupra competitivităţii europene, necesitatea unei mai bune reglementări la nivelul UE, în scopul asigurării unui cadru legislativ clar şi predictibil.

În acelaşi timp, Palatul Victoria precizează că propunerile în ce privește beneficiile sociale nu trebuie să creeze situaţii de discriminare la adresa cetăţenilor europeni, care contravin acquis-ului european.

Guvernul român precizează că în această perioadă se află în dialog cu partenerii din statele membre şi de la Bruxelles pentru a pregăti poziţia României, în perspectiva reuniunii Consiliului European din 18-19 februarie.

”Credem că locul Marii Britanii este în Uniunea Europeană şi, din această perspectivă suntem deschişi unor soluţii care să răspundă preocupărilor părţii britanice, dar care să nu afecteze drepturile şi libertăţile fundamentale ale Uniunii”, se spune în răspunsul guvernului de la București.

Executivul a mai precizat că analizează în acest moment toate implicaţiile juridice şi instituţionale care ar putea decurge din proiectul de acord și precizează că la unele propuneri este necesară o mai bună clarificare pe fond.

Proiectul de acord, negociat de președintele Consiliului European și de premierul britanic, urmează a fi supus aprobării șefilor de state și de guverne, în cadrul summitului din 18-19 februarie.

Acordul prevede o așa-numită ”frână de urgență”, care ar putea permite limitarea ajutoarelor sociale pentru muncitorii imigranți proveniți din Europa care vin în Marea Britanie.

Acordul mai prevede recunoașterea dreptului unor state de a nu adopta moneda euro ca și dreptul Londrei de a nu participa la procesul de adâncire continuă a integrării europene. Alte aspecte privesc creșterea competitivității economice și dreptul Parlamentelor naționale de a bloca, în anumite condiții, deciziile instituțiilor europene.

Sursa: RFI

Related posts

Ambasadorul SUA, reactie la scandalul Antena – ANAF: Sunt de acord cu premierul, actiunea ANAF nu a influentat dreptul Antenei de a emite

Lucy Ionesco

Când Regina Elisabeta a urcat pe tron, Stalin conducea Uniunea Sovietică, iar Churchil era premier

Ioana Badulescu

CEx al PSD a votat numele noilor ministri din Guvernul Tudose – Nica, Stanescu si Stroe. Propunerile vor ajunge luni la Cotroceni

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult