Prima runda de negocieri pentru desemnarea procurorului european. PE a optat pentru Kovesi, Consiliul UE pentru Jean Francois Bohnert

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota martie 20, 2019 12:21

Prima runda de negocieri pentru desemnarea procurorului european. PE a optat pentru Kovesi, Consiliul UE pentru Jean Francois Bohnert

A inceput prima runda de negocieri intre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene pentru desemnarea viitorului sef al Parchetului European. Echipa de negociere a PE cu Consiliul pentru pozitia de procuror sef al Parchetului European este formata din trei persoane. Pozitia Parlamentului European este puternica si foarte clara pentru sustinerea candidatului roman, Laura-Codruta Kövesi. 

Negocierile intre PE si Consiliul UE se impun pentru ca Parlamentul European a optat pentru Laura Codruta Kovesi pentru postul de procuror-sef european, in timp ce votul indicativ din Consiliul UE a fost favorabill candidatului francez, Jean Francois Bohnert (seful Parchetului din orasul Reims), Kovesi fiind pe locul al doilea.

Echipa de negociere a PE cu Consiliul pentru pozitia de procuror sef al Parchetului European este formata din trei persoane: Claude Moraes (S&D, Marea Britanie), presedintele comisiei LIBE Ingeborg Grassle (PPE, Germania), presedinta comisiei CONT, Judith Sargentini (Verzi, Olanda).

„PE intra in aceste negocieri cu o pozitie extrem de puternica, cu un singur candidat. Consiliul UE intra cu o pozitie mult mai slaba, stabilita in urma unui vot tehnic. Consiliul va veni sa vada cat de ferma este pozitia PE si vor vedea ca e extrem de ferma, apoi va trece in urmatoarea etapa”, a spus la Digi24 europarlamentarul PNL Siegfried Muresan.

„Maine (n.r. – miercuri) are loc prima runda de negocieri dintre Parlamentul European si Consiliului Uniunii Europene (UE) cu privire la desemnarea primului procuror-sef al UE. Parlamentul intra in negocieri cu o pozitie puternica, in timp ce Consiliul intra cu o pozitie slaba. Parlamentul European a avut o audiere publica, urmarita de sute de mii de cetateni, si doua voturi in comisiile de specialitate, ambele castigate de candidatul roman. In Consiliu, a avut loc doar un vot de proba, la nivel tehnic”, a anuntat inca de marti europarlamentarul PNL Siegfried Muresan, purtator de cuvant al PPE.

El spune ca pozitia Parlamentului European este puternica si foarte clara: candidatul roman, Laura-Codruta Kövesi, este candidatul Parlamentului European.

„Ea este singurul nostru candidat. Echipa de negociatori a Parlamentului European are un mandat clar si fara spatiu de manevra: sa apere candidatul care a castigat in Parlament si sa se impuna in negocierile cu Consiliul”, a precizat europarlamentarul.

El a cerut Consiliului UE „sa tina cont de evaluarea comisiei de experti independenti europeni, precum si de audierea si votul din doua comisii de specialitate ale Parlamentului European si sa confirme cat mai rapid desemnarea doamnei Kövesi drept procuror-sef european”.

„Este necesara o decizie fara intarziere pentru ca noul procuror-sef sa poata incepe rapid constructia acestei noi institutii care trebuie sa devina functionala pana la finalul anului 2020”, precizeaza Siegfried Muresan.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.