Breaking News

Prima tara din lume care face teste de coronavirus in masa. Nu este obligatoriu, dar daca esti prins pe strada fara rezultat negativ poti fi amendat

Europa inregistreaza o crestere exponentiala, in ultimele doua saptamani, a infectarilor cu noul coronavirus. In speranta ca va frana explozia de cazuri, Slovacia devine prima tara din lume care efectueaza teste de coronavirus in masa. Testarea nu este obligatorie, insa persoanele prinse pe strada, incepand de luni, fara un rezultat negativ al testului, pot fi amendate.

Slovacii fac teste rapide antigen, cu rezultat in 30 de minute. Testele antigen nu au rezultate sigure, dar pot identifica 7 din 10 cazuri de infectare. Daca sunt pozitivi, slovacii sunt supraveghetati de medicii de familie si stau izolati zece zile.

Obiectivul Slovaciei este sa testeze 4 din 5 oameni, in conditiile in care curba infectarii creste vertiginos.

Operatiunea de testare este organizata de armata. Este deja al doilea weekend de cand se formeaza cozi in fata celor 5000 de centre de testare, in ciuda faptului ca sunt 45.000 de cadre medicale implicate.

„Nu exista alternativa! Fie restrictii dure, fie testare in masa”, a declarat Jaro Nad, ministrul Apararii din Slovacia.

Europa lauda initiativa slovacilor

„Stim ca vaccinurile nu vor rezolva totul imediat. Avem nevoie, in paralel, sa face testare si monitorizare mai eficienta”, este si opinia lui Charles Michel, presedintele Consiliului European

Deja Boris Johnson i-a cerut premierului slovac sa ii impartaseasca rezultatele testarii. Sunt specialisti care spun ca ar fi foarte greu ca metoda sa fie aplicata in cazul tarilor mari, ar dura foarte mult.

Monaco si Luxemburgul se gandesc deja la aceasta metoda de a lupta cu pandemia.

Articole asemănătoare

Cererea DNA privind arestarea lui Darius Valcov a ajuns la Senat, urmeaza raportul Comisiei juridice

Lucy Ionesco

Declaratia 600 va putea fi depusa pana la 15 aprilie 2018, potrivit unei ordonante adoptata de Guvern

Ioana Badulescu

A inceput campania de vaccinare in Romania. Primul roman vaccinat este o asistenta de la Institutul National „Matei Bals” din Bucuresti

Teodora Badescu