Prima zi de primavara este cea de Dragobete, 24 februarie

Corina Alexandru
By Corina Alexandru februarie 24, 2015 11:13

Prima zi de primavara este cea de Dragobete, 24 februarie

Pe 24 februarie Biserica Ortodoxa sarbatoreste “Intaia si a a doua aflare a Capului Sfantului Ioan Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului”. Aceasta coincide cu Dragobetele, patronul dragostei si al bunei dispozitii.

Dragobete – Cupidon – Eros – Cap de Primavara – Navalnicul, sunt cateva denumiri care reunesc, de fapt, aceeasi semnificatie: zeu al iubirii, prilej pentru comunitate de a afla ce nunti se pregatesc, infloritul florilor de primavara, imperecherea pasarilor.

Astazi, in unele zone ale tarii, fetele si baietii se aduna in grupuri, debordand de veselie, chiuind si haulind, pentru a culege impreuna primele flori ale primaverii: ghiocei, viorele si tamaioare. Pretutindeni se aude zicala “Dragobetele saruta fetele”.

Traditii: in aceasta zi gospodarii au grija de animalele din curte, dar si de pasarile cerului, evitand sa sacrifice vreo vietate, deoarece astfel s-ar strica rostul imperecherilor.

De asemenea, zapada netopita este pusa la pastrare, obicei care se practica in unele zone ale tarii: Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania, pentru a fi folosita de neveste si fete la infrumusetarea tenului si a parului.

Astazi, pasarile nemigratoare se strang in stoluri, ciripesc de veselie, se imperecheaza si incep a-si construi cuiburile, iar cele care nu isi gasesc perechea raman fara pui si singure pana la anul.

Batranii tin aceasta sarbatoare pentru a fi feriti de friguri si boli.

Tinerii se aduna in casa unuia dintre ei, ca sa fie indragostiti tot anul, intalnire care se transforma, in cele mai multe cazuri, in prilej de voie buna, petrecere cu mancare si bautura. Nu lipseste nici hora satului, acolo unde se mai practica acest obicei, cai  care participa la ea urmand sa aiba un an imbelsugat.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.