-5.9 C
România
23 ianuarie 2022
Primii care vor fi dati afara din Barcelona sunt romanii, in contextul in care mii de firme isi muta sediile - FADERE...
Externe

Primii care vor fi dati afara din Barcelona sunt romanii, in contextul in care mii de firme isi muta sediile – FADERE

Sute de mii de susținători ai unității Spaniei au ieșit, duminica, pe străzile din Barcelona într-una dintre cele mai mari demonstrații ale așa-numitei ‘majorități tăcute’, după ce alți zeci de mii şi-au manifestat bucuria faţă de anunţul naşterii așa-zisei ”Republici” Catalone. Numai ca independenţa proclamată vineri nu a fost recunoscută de vreun stat străin.

Situatia creata afecteaza puternic afacerile din zona. Birouri ale unor firme importante au fost deja mutate din Barcelona, oameni și-au pierdut locurile de muncă. Iar primii care pleaca acasa sunt romanii, sustine Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE).

”Când vine vorba de pericolul pierderii locurilor de muncă, românii sunt primii amenințați”, după cum declară, la RFI, Daniel Țecu, președintele FADERE.

”În acest moment sunt mai mult de 1.800 de firme care au plecat (n.r. din Catalonia), iar, din șapte firme mari, șase au plecat. Noi credem că primii care vor fi dați afară sunt românii. În Catalonia, este o comunitate mare de români, oficial peste 130.000, neoficial aproximativ 200.000. Noi venim în întâmpinarea lor cu posibilitatea de a se muta în altă parte. Deja au fost familii care au anunțat că săptămâna trecută și-au pierdut locurile de muncă. Unii dintre ei spun că ar dori să se întoarcă în țară, alții că ar dori să meargă în altă zonă a Spaniei. Sunt și familii care spun că vor să se mute în țările nordice”, a declarat Daniel Tecu la RFI.

Premierul Mariano Rajoy a anunțat încă de vineri preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist și a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie. Totuși, unii dintre cei mai proeminenți membri ai administrației catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont și adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri și că numai populația Cataloniei îi poate destitui.

În plus, principala organizație neguvernamentală susținătoare a campaniei pro-independență a lansat un apel la nesupunere civică și a dat instrucțiuni detaliate în acest sens celor aproximativ 200.000 de funcționari publici care lucrează pentru regiunea catalană.

Stiri pe aceeasi tema

Rusia va organiza cele mai importante manevre militare din 1981 pana azi, cu o mie de avioane de lupta, 36.000 de vehicule militare si 300.000 de soldati

Ioana Badulescu

Alerta in Suedia. Aeroportul Stockholm-Skavsta a fost evacuat partial

Cristiana Petrariu Bota

Andreea Cristea, romanca ranita in atentatul de la Londra, a murit la spital

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult