0.4 C
România
28 octombrie 2021
Refugiati in Romania
Social

Primii refugiati ajung in Romania in martie, Coalitia Nationala pentru Integrarea Refugiatilor nu s-a intalnit niciodata

Primii refugiati vor ajunge in Romania in luna martie, insa deocamdata nu se stie unde vor fi cazati. Coalitia Nationala pentru Integrarea Refugiatilor, un for aflat sub coordonarea secretarului de stat Marius Dobre care ar trebui sa se ocupe de integrarea refugiatilor, nu s-a reunit niciodata de la infiintare, spun ONG-uri membre, citate de euroactiv.ro.

Ideea infiintarii Coalitia Nationala pentru Integrarea Refugiatilor a venit de la fostul premier Victor Ponta, iar Dacian Ciolos, actualul premier, a semnat decizia pentru crearea acestui for, care se afla sub coordonarea secretarului de stat Marius Dobre.

Este vorba despre o platformă de colaborare și dialog între Executiv și ONG-uri pentru gestionarea efortului de integrare a refugiaților în societatea românească.

În octombrie 2015 fuseseră stabilite direcțiile prioritare de acțiune: logistică primară, asistenţă sanitară, şcolarizare, adaptare legislativă, integrarea pe termen mediu şi lung, informare publică. Coordonarea Comitetului Interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților revine ministrului muncii, care însă, conform deciziei, a delegat atribuțiile către secretarul de stat Marius Dobre. Din Comitet fac parte 28 de reprezentanți de ministere, servicii secrete și ai cancelariei premierului şi reprezentanțI ai unor ONG-urilor în calitate de „invitați permanenți”.

Iti recomandam: Primii refugiati trimisi de UE vor ajunge in Romania in martie. Cat de pregatita este Romania pentru valul de migranti

Cu toate acestea, secretarul de stat Marius Dobre susține că „avem resurse minimale. Ne trebuie experți, juriști, specialiști în relații internaționale”. Dobre afirmă că ar fi discutat această problemă și că Dacian Cioloș i-ar fi promis sprijinul. „Se încearcă înființarea unei direcții la care să se angajeze oamenii”, a spus secretarul de stat în discuție cu euroactiv.ro.

Amintim ca un prim lot de cel mult 15 refugiaţi va sosi în România la începutul lunii martie, în urma repartizării prin mecanismul cotelor obligatorii de relocare al UE, ei fiind selectaţi din Grecia şi din Italia. În 2016 şi 2017, România trebuie să primească cel puţin 4.180 de refugiaţi, conform celor două mecanisme de relocare adoptate la nivelul UE. Primii urmează să fie cazaţi la Galaţi.

Foto: France Press

Stiri pe aceeasi tema

Diana Moraru, o romanca de origine basarabeana, a fost numita Step Ahead Mentoring Ambasador in cadrul CIPD din Londra, institutie care colaboreaza cu Guvernul Marii Britanii

Ioana Badulescu

Locuri de munca in Irlanda, Marea Britanie, Germania sau Suedia prin reteaua EURES

Cristiana Petrariu Bota

DIICOT: Peste 4.700 de dosare vor fi inchise in cazul in care modificarile Codurilor penale intra in vigoare

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult