Primul candidat la alegerile prezidentiale care se retrage din cursa electorala, chiar inainte sa inceapa cursa, este bibliotecarul Avram Iancu. Acesta locuieste la Petrosani, Avram Iancu este cunoscut pentru performanta de a trece inot Canalul Manecii sau pentru cea prin care a inotat de-a lungul intregului curs al Dunarii. El a renuntat sa mai candideze independent pentru functia de presedinte al Romaniei afirmand ca il doare sa constate ca „peste 50% dintre romani nu mai sunt interesati de nimic”.
Avram Iancu a precizat pentru Agerpres ca decizia pe care a luat-o de a candida independent este la fel de buna ca si cea prin care s-a retras din cursa, mentionand ca in zilele in care s-a ocupat de strangerea de semnaturi a reusit sa inteleaga realitatea din societatea romaneasca si sa constate ca jumatate dintre cetateni nu mai sunt interesati de ceea ce intampla in prezent.
„Am renuntat la ideea de a mai candida ca independent la functia de presedinte al Romaniei. Este cea mai buna decizie pe care am luat-o, asa cum cred ca la fel de buna a fost si cea prin care am decis sa intru in aceasta cursa, deoarece tot ceea ce am facut a fost sincer si bine intentionat. Am crezut, am simtit ca pot face ceva pentru romani, dar cred ca m-am inselat. Nu este un esec, ci o experienta personala care ma inalta spiritual, prin care a trebuit sa trec si sa inteleg realitatea. Ma doare sa constat faptul ca peste 50% dintre romani nu mai sunt interesati de nimic”, a declarat Avram Iancu.
El a mentionat ca a reusit sa stranga 1.247 de semnaturi de sustinere in cele sapte orase in care s-a deplasat pentru a discuta cu oamenii si pentru a se intalni cu voluntarii care au promis sa-l vor ajuta in demersul sau.
Avram Iancu este cunoscut pentru performantele sale sportive. El a traversat inot Canalul Manecii, in august 2016, iar in vara anului 2017 a inotat intreg cursul Dunarii, pe o distanta de 2.860 de kilometri. Lista reusitelor continua cu traversarea inot a Marii Negre, in toamna lui 2018. Atunci, el a inotat 680 de kilometri, de-a lungul tarmului, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile.
Ultima dintre ele a avut loc in luna martie, cand a reusit sa ajunga la finalul ultramaratonului „6633 Arctic Ultra” de la Cercul Polar de Nord, clasandu-se pe locul al III-lea dintre cei 15 concurenti care au luat startul in aceasta competitie apreciata ca fiind una dintre cele mai grele din lume.